Еврейската общност посреща тази вечер един от най-големите юдейски празници

...
Еврейската общност посреща тази вечер един от най-големите юдейски празници
Коментари Харесай

Еврейската общност посреща тази вечер един от най-големите празници - Ханука

Еврейската общественост посреща довечера един от най-големите юдейски празници - Ханука. Още античният римски историк Йосиф Флавий наричаХанука- Хаг Урим - т.е. " Празник на светлината ". Думата " ханука " на иврит значи " изчистване ", възобновяване. Отбелязва се на 25-ия ден от месеца Кислев и стартира да се чества след залез слънце. Тържественият ден се свързва с историческа датa, когато Храмът в Йерусалим е бил осветлен за повторно през 3597 година по еврейския календар, т.е. през 168 година пр.Хр.. За евреите същинският смисъл на празника е успеха на макавеите над най-силната тогава войска, превзела целия Изток – тази на селевкидите – династия, наследила земите на бившето Персийско царство, завладени от Александър Макендонски.

От 2016 година в Пловдив, по концепция на ръководителя на еврейската организация " Шалом " и един от основатеилте на Фондация „ Заедно “ господин Светлозар Калев, наХанукасе канят от почитание представители на разнообразни вероизповедания и етнически общности. Всички палят по една свещ в ханукията, дружно с еврейските си другари, в символ на спокойно общуване и вяра за по-добри съдбини. Церемонията довечера ще е от 18.00 часа в синагогата „ Цион “ и с нея се слага началото на осемдневния Празник на светлината. Той е измежду най-значимите религиозни събития в еврейския календар и един от най-очакваните фамилни празници, сходно на Коледа при християните. Както Коледа е обичан празник на децата от християнската общественост, такаХанукае най-любимият празник на децата от еврейската общественост, тъй като те получават дарове всеки ден, в продължение на 8 дни - дните, в които се палят и осемте свещив " ханукията " - ритуалният празничен свещник.

За празничната софра най-често се подготвят известните картофени палачинки „ латкес “ и поничките с заряд от сладко „ суфганиот “. Традиционният привет е „ Хаг Ханука Самеах! ” – „ Весел празник! “
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР