Евентуалното осигуряване на 121 депутати няма да даде някаква живителна

...
Евентуалното осигуряване на 121 депутати няма да даде някаква живителна
Коментари Харесай

Димитър Ганев: Дори да се осигурят 121 депутата, това няма да даде стабилност на правителството на Асен Василев

Евентуалното обезпечаване на 121 депутати няма да даде някаква живителна мощ на обединението, водена от „ Продължаваме промяната “ с претендент за министър председател Асен Василев. България не може да се ръководи със 121 депутата, съобщи в изявление за БГНЕС политологът Димитър Ганев от Изследователски център " Тренд ".

С него беседваме за опциите за сформиране на нов кабинет в границите на това Народно заседание, за бъдещите ходове на „ Продължаваме промяната “, за опцията евроатлантическото болшинство да прерасне в ръководещо болшинство.

Ганев е безапелационен, че даже и да се обезпечат по този начин нужните 121 депутата, това няма да даде непоклатимост на държавното управление на Асен Василев.

„ Не можем да кажем дали това държавно управление ще мине или няма да мине, тъй като не е в инструментариума на политическия разбор да кажем дали един депутат би си трансформирал мнението след несъмнено предложение.

Управляващото болшинство живее в илюзия, че при вероятно обезпечаване на 121 депутати, това ще даде някаква живителна мощ на това болшинство. Със 121 депутати България не може да се ръководи “, уточни политологът.

Той даде образец от близкото ни минало с кабинета на Пламен Орешарски. Тогава в продължение на година и половина всеки ден гледахме дали то ще събере нужния кворум.

„ А тук става дума за болшинство образувано от депутати отцепени от други групи. Да поддържаш някаква парламентарна дисциплинираност в такива условия е меко казано несериозно “, съобщи Ганев.

Според него за Политическа партия е по-изгодно да се яви в този момент на избори. Това е по-добрият вид вместо да ръководят в комплицирана икономическа и геополитическа конюнктура с доста неустойчив парламент.

„ Политическа партия може единствено да загуби от такава обстановка. Напротив, в случай че в този момент се явят на избори, явно е, че в конфликта на двата описа – този на Слави Трифонов, и този на Политическа партия – разказът на Политическа партия се оказа по-убедителният. Очевидно, че Трифонов не съумя да опише добре претекстовете на своето овакантяване. Докато в същия миг Политическа партия съумяха да начертаят ново разделяне: ние сме положителните, а те са лошите; ние се опитваме да се оправим с мафията, мафията ни смъква. Те играят на моралната карта и по този метод се обрисуват контурите на предизборната акция. Това е преференциална обстановка за Политическа партия, тъй като това е единствената им карта, върху която могат да заложат. В противоположен случай трябваше да се приказва за цени, стопанска система и социално-икономическата обстановка в страната. Те губят в този диалог “, акцентира политологът от „ Тренд “ и добави, че предварителни избори ще има без значение дали ще бъдат през септември или няколко месеца по-късно. Причината е, че 47 Народно заседание е изчерпано.

Политическа партия беше една доста комплицирана електорална коалиция. Преди изборите водачите на Промяната Кирил Петков и Асен Василев успяваха да привлекат както всеобщия българин, по този начин и част от демократичната градска общественост, като лишиха половината от електората на „ Демократична България “.

„ Политическа партия съумяха да насочат сполучливо обръщение и към двете общности, което е доста комплицирана задача. Това стана значително с помощта на легитимацията на президента Румен Радев, който преди изборите ги поддържаше явно. Той с подмятания в избрана посока легитимираше този план. Не дребна част от хората привиждаха в Политическа партия план на Радев. След като се направи кабинет Политическа партия играеха ролята на балансьор сред обособените съдружни сътрудници, най-много Българска социалистическа партия и Демократична България, пробвайки се да стоят по средата без да залитат в една или друга посока “, означи политологът.

Политическа партия стартира да взима по-категорична позиция, близка до тази на демократичната градска общественост след прекъсването на газа от страна на „ Газпром “, тъй като държавното управление отхвърли да открие сметка в рубли. Василев назова позорна позицията на Радев по отношение на доставките на българско оръжие за Украйна. Последното събитие в тази линия е изгонването на 70 съветски дипломати.

„ Това е историята на нахлуване на Политическа партия в бранша на демократичната градска общественост. Беше доста забавно да се следи по какъв начин сега, в който те изразят избрана теза, която резонира добре на тази градска демократична общественост, те имаха мощна противоположна връзка от обществените мрежи, където техният електорат обитава. Те последователно започваха да напипват избрана вакса и влизаха от ден на ден в дневния ред на тази демократична градска общественост. До момента, в който тази демократична градска общественост припозна Политическа партия изцяло като собствен политически представител, което несъмнено е проблематична обстановка за Христо Иванов, Атанас Атанасов и зелените/Демократична България по простата причина, че те влизат доста мощно в това поле “, съобщи Ганев.

Според него оттук насетне има един сериозен проблем, тъй като дневният ред на демократичната градска общественост е постматериален – за господство на правото, за правосъдна промяна, за зелени политики, залага се на морални карти. Дневният ред на всеобщия българин е обвързван с неговото материално състояние – сметки за комунални услуги, персонални приходи, цени в магазините.

„ Тук предизвикването пред Политическа партия е дали ще намерят форма на баланс, при който да могат да приказват както на всеобщия българин, по този начин и на демократичната градска общественост, тъй като потъвайки в дневния ред на демократичната градска общественост те могат да изтърван по-голямата част от своя електорат, който гласоподава за тях през ноември 2021 година “, означи политологът от „ Тренд “

През идващите месеци, в изискванията на тежка геополитическа рецесия, в която се намираме в резултат на съветската инвазия в Украйна, пред България стои избран дневен ред, който е обвързван с евроатлантическа ориентировка на страната. Това не е единствено Украйна и районен съд Македония, следва приемането на еврото като валута.

„ Освен този евроатлантически ред, който ще бъде основа за някаква бъдеща коалиция, има още един фактор, който не би трябвало да се подценява. В едно последващо Народно събрание ще участва по-силно „ Възраждане “ от това, което беше през ноември 2021 година Не е изключено в идващото Народно събрание да попадне и групировката на Стефан Янев, който има нюансирана позиция по някои съществени геополитически въпроси. Легитимната основа на една възможна бъдеща евроатлантическа коалиция ще бъде разказана по следния начин– явно има растеж на партии, които не споделят актуалната геополитическа ориентировка, надлежно ние даже с цената на компромис би трябвало да създадем коалиция с довчерашния ни политически конкурент. Длъжни сме да го създадем, тъй като виждаме, че партиите с тази друга геополитическа ориентировка порастват като електорална поддръжка “, съобщи Ганев.

Но на Политическа партия и Демократична България ще им бъде мъчно, тъй като те не могат да го заявят намерено, тъй като цялата структура на тяхната акция е издигната на това, че има положителни и неприятни и че те са от страната на положителните, а ГЕРБ – неприятните.

„ Ако този избирателен конструкт бъде нарушен от изказването, че могат да създадат коалиция с ГЕРБ, те банкрутират преди изборите. В последна сметка те ще го обяснят по същия метод, както го обясняваха „ Реформаторския блок “ през 2014 година преди да влязат в обединението с ГЕРБ “, сподели политологът.

По отношение на РСМ Ганев съобщи, че крайният резултат е добър за България.

„ Имаше подозрение в нашите европейски сътрудници, че вършим нещо напук, че не сме гъвкави в нашата позиция, доста постоянно не разбираха нашите претекстове на ветото. Приемането и то с необятен политически консенсус на предлагането на Френското председателство взема решение проблема за България и хвърля топката в полето на РСМ. България излезе от тази сложна политическа обстановка да бъде посочена с пръст, че надали не стопира евроинтеграцията на Западните Балкани “, уточни той.

Оттук нататък всичко зависи от волята на македонския народ.

„ До преди няколко седмици натискът беше и върху София, и върху Скопие. Сега към този момент няма напън върху София, ние сме приели едно приемливо решение. Сега когато беседваме с нашите сътрудници от Европа и Съединени американски щати, ще споделяме имахме предложение, което смятахме за приемливо за нашите ползи, апелирам обърнете се към Скопие “, съобщи Ганев.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР