Евелина Николова се впусна в ново предизвикателство, което завърши с

...
Евелина Николова се впусна в ново предизвикателство, което завърши с
Коментари Харесай

Евелина Николова и Мария Оряшкова с медали на кураш

Евелина Николова се впусна в ново предизвикателство, което приключи с орден. Бронзовата олимпийска медалистка се опитва на кураш (узбекистански национални борби), чийто хазаин бе село Руен.

Националката ни по битка стартира впечатляващо, като още първите две срещи завоюва с чисти победи, а на финала отстъпи пред украинка и се окичи със сребро в категория до 63 кг, осведомят от федерацията по битка.

Мария Оряшкова също стъпи на стълбичката в тежка категория над 63 кг. Шесткратната международна и десеткратна европейска шампионка по самбо и шампионка на България по битка сграбчи бронза.

„ Беше забавно, друго – призна Евелина Николова. - А Мария доста ми оказа помощ, тъй като битките кураш повече наподобяват на джудо - със захвати и хвърляния. След нейните упътвания и спонтанни тренировки съумях да стигна до медала. “

В тежка категория сребро взе и Габриела Гигова.

При мъжете двама наши джудисти станаха първенци – националът Божидар Темелков (73) и Румен Радев (90 кг), а русенските бореци Айлин Кудрет и Хюсеин Байрам взе бронза в тежка категория, както и Иван Стефанов, който е призьор от международни и европейски шампионати за кадети по битка, джудо и самбо.

Всички медалисти получиха и награди, обезпечени от президента на Узбекистан Шавкат Мирзийоев. Шампионите взеха по 2500 евро от наградния фонд (25 000 eвро), “сребърните” си потеглиха с по 1500 евро, а „ бронзовите “ с по 500 евро.

Всички призьори бяха наградени и с обичайни узбекистански носии.

Празникът в Руен продължи с национални битки, в които се включиха и доста от някогашни и сегашни борци, като Георги Вангелов, Радослав Великов.

В шампионата присъединяване взеха състезатели от над 10 страни, измежду които Украйна Молдова, Узбекистан, Турция, Гърция.

Сред гостите на празника бяха президентът на федерацията по битка Христо Маринов, международната, трикратна европейска шампионка и бронзова олимпийска медалистка Тайбе Юсеин, както и предприемачът Данаил Ганчев, един от спонсорите на федерацията.

Най-добрите ни състезатели сега се приготвят за държавния шампионат, който ще бъде във Велико Търново от 9 до 12 юни.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР