Евакуирането на българския екипаж от кораба Царевна е било възможно

...
Евакуирането на българския екипаж от кораба Царевна е било възможно
Коментари Харесай

Жест на Кремъл или задържане? Защо моряците ни се връщат сега

Евакуирането на българския екипаж от кораба " Царевна " е било допустимо едвам на 50-я ден от войната в Украйна, тъй като в този момент е решило управлението в Кремъл. Това разяснява пред Българска национална телевизия някогашният министър на защитата Тодор Тагарев.

" Няколко седмици преди да стартира войната съветският флот с кораби от Черноморския, Балтийския, Северния и Тихоокеанския флот на Руската федерация на процедура блокираха цялото украинско крайбрежие - и черноморско, и в Азовско море, с което има цялостен надзор над Черно море, като се изключи териториалните води на страните-членки на НАТО. Именно Русия е тази страна в спора, която не позволява на комерсиалните кораби да изоставен украинските пристанища ”, счита Тагарев.

Той допусна, че е била реализирана някаква договореност, евентуално с присъединяване на българските управляващи, да бъдат евакуирани нашите моряци. " Няма по какъв начин те да бъдат изтеглени без единодушието на съветската страна ", безапелационен е Тагарев.

В сряда министър председателят Кирил Петков разгласи, че част от екипажа на кораба „ Царевна ” към този момент е евакуиран от пристанището на Мариупол. Става въпрос за 14 българи и 1 украински жител. Данните за маршрута, по който ще преминат, с цел да дойдат в страната ни, все още са нищожни.

Част от екипажа, в това число и капитанът на кораба остават на борда по свое лично предпочитание. Какви обаче са разновидностите и по какъв начин би трябвало да се действа при такава обстановка? Темата разяснява пред Нова телевизия президентът на Европейската конфедерация на асоциациите на морските капитани Димитър Димитров.

„ На кораба към този момент има по-малко хора. Дори в тази обстановка всеки корабособственик си има  предписани дейности, които екипажът прави. Вероятно офицерът по сигурността на компанията, която оперира с кораба, ще даде указания по какъв начин да се работи с понижен състав ”, сподели той.

„ В такива обстановки се поддържа единствено най-необходимото, с цел да може корабът да остане във вода и да е в сигурност. Отплаването му от мястото обаче няма да бъде допустимо дълго време ”, добави Димитров.

Всички вести от категория.
Вижте всички от Standartnews.com
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР