Ето как протече кацането: в 20:51 ч. българско време от

...
Ето как протече кацането: в 20:51 ч. българско време от
Коментари Харесай

УСПЕХ: Пилотираният кораб Крю Драгън с астронавтите Боб Бенкен и Дъг Хърли се завърна на Земята!

Ето по какъв начин протече кацането: в 20:51 ч. българско време от борда на “Крю Драгън ” беше изхвърлен обслужващият модул. В 20:56 ч. моторите “СуперДрако ” се възпламениха в продължение на към 11 и половина минути, с цел да изведат галактическия транспортен съд от орбита. “Крю Драгън ” навлезе в горните слове на земната атмосфера в към 21:36 часа. Всичко по време на началните стадии мина съгласно упованията – топлинният щит устоя на високите температури, а корабът остана постоянен.

В 21:44 ч. бяха разгърнати дребните така наречен “закотвящи ” парашути, чиято задача бе да стабилизират “Крю Драгън ”. Минута по-късно се разпростряха безпроблемно и четирите съществени парашута. С това триумфът на кацането бе подсигурен и в 21:48 ч. корабът доближи до морската повърхнина. 

По време на последната задача на совалка през 2011 година, на борда на МКС бе оставено американско знаме. Астронавтите Боб Бенкен и Дъг Хърли върнаха това знаме на Земята. Photo credit: NASA TV

Полетът на “Крю Драгън ” бе първата орбитална пилотирана галактическа задача на Съединени американски щати след завършването на последната експедиция на совалката “Атлантис ” през юли 2011 година. Отминаха девет сложни години преди НАСА да вкара в употреба новите галактически кораби. 

Междувременно астронавтите от финалния полет на “Атлантис ” поставиха началото на забавно съревнование – те оставиха на борда на МКС американско знаме. Задачата бе първата компания, която създаде пилотиран галактически транспортен съд, да върне знамето назад на Земята. Днес съревнованието бе извоювано от компанията СпейсЕкс на Илон Мъск. Още три компании го конкурираха – Боинг, Сиера Невада и Блу Ориджин. Но Блу Ориджин и Сиера Невада отпаднаха рано, те не съумяха да убедят НАСА, че пилотираната им архитектура ще бъде създадена надеждно и в период, затова на тях не бе връчен окончателнен контракт. По-късно Сиера Невада съумя да се пребори за нов контракт за товарни транспорти до МКС чрез новаторски вид совалка, до момента в който Блу Ориджин е водещата компания, която НАСА чака да извози хора на повърхността на Луната през 2024 година.

Що се касае до Боинг, напредъкът по галактическия транспортен съд “Старлайнър ” се оказа разочароващ – бяха усвоени милиарди долари, само че дебютният безпилотен полет през декември 2019-та се размина на крачка от злополука. Вследствие на софтуерни бъгове “Старлайнър ” не се скачи с МКС, само че наземните експерти избавиха задачата от неуспех и го върнаха на Земята. Сега обаче Боинг ще би трябвало да извърши нов безпилотен полет и всичко би трябвало да мине обикновено, преди НАСА да се довери на компанията да извозва хора. 

Но животът е подобен, какъвто е – СпейсЕкс първи сътвориха нов галактически транспортен съд и той се оправи превъзходно по време на дебютния си пилотиран полет до МКС. Напомням на читателите, че “Крю Драгън ” беше изстрелян на 30-ти май чрез ракета “Фолкън 9 ”, а астронавтите Боб Бенкен и Дъг Хърли организираха сполучлива двумесечна задача на борда на станцията. Бенкен дори излезе няколко пъти дружно с сътрудника си Крис Кесиди от външната страна на МКС, с цел да заменят старите никел-водородни акумулатори с съвременни литиево-йонни. Успешният ъпгрейд разрешава МКС да бъде експлоатирана най-малко до 2028-ма година – стига, несъмнено, да има единодушие за удължение на експлоатационния интервал от сътрудниците по плана.

Сега, защото кацането мина безпроблемно, НАСА може да даде ход на обстоен 6-седмичен преглед за сертификацията на “Крю Драгън ” за постоянни задачи към МКС. Първата такава оперативна експедиция е планувана авансово за есента, евентуално в края на септември, когато в космоса на борда на “Крю Драгън ” ще полетят американските астронавти Майкъл Хопкинс, Виктор Гловър и Шанон Уокър, както и японецът Соичи Ногучи.

Харесвате ли публикациите на КОСМОС БГ? Можете да подкрепите Светослав Александров в Patreon, или да извършите подаяние чрез Epay или Paypal (за повече информация – на този линк). 

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР