Етнографската изложба Багри от долините на Струма и Места гостува

...
Етнографската изложба Багри от долините на Струма и Места гостува
Коментари Харесай

Етнографскат изложба "Багри от долините на Струма и Места" в Перник

Етнографската галерия " Багри от долините на Струма и Места " гостува в Регионалния исторически музей в Перник. Експозицията е взаимна на музеите в Брезник, Перник, Кюстендил, Банско и Гоце Делчев и демонстрира обичайни дрехи, тъкани и украшения от Югозападна България.

Изложбата се провежда на ротационен принцип, като всяка година гостува на друг музей. За първи път тя беше показана в Брезник през 2018 година, а Перник е вторият град в района,чиито поданици ще имат опция да прегледат обичайните дрехи, съхранявани във фондовете на петте музея.

Изложбата подчертава върху двата вида женско облекло в Югозападна България - саята и сукманът. Показани са и граовски литаци, сапаревскобански бръчник, белодрешен и чернодрешен костюм, кафтани, фустанели, шамии и други

" По облеклото е допустимо да се дефинира фамилното състояние на дамата. То може да бъде и знак за възраст, за вяра ", уточни етнографът в пернишкия музей ЦветаБакарска. Наред с носиите, изложбата показва ковани украшения, губери, козяци, черги и разнообразни предмети от бита на хората.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР