Пълненето на големия ренесансов язовир на река Нил е завършено, казва Етиопия

...
Етиопия обяви, че е напълнила своя голям етиопски ренесансов язовир
Коментари Харесай

Етиопия обяви, че е напълнила своя голям етиопски ренесансов язовир (ГЕРД) на Нил, който е източник на дългогодишен воден спор с страни надолу по течението Египет и Судан.

Съобщението в неделя дойде само две седмици, след като трите страни подновиха преговорите, след продължителна пауза, за споразумение, което взема предвид нуждите от вода и на трите.

Египет и Судан се страхуват, че огромният ГЕРБ на стойност 4,2 милиарда долара сериозно ще намали дела на водата от Нил, която получават, и многократно поискаха от Адис Абеба да спре да я пълни, докато всички не постигнат съгласие как трябва да работи.

„С голямо удоволствие обявявам успешното завършване на четвъртото и последно запълване на ренесансовия язовир“, каза министър-председателят на Етиопия Абий Ахмед в X, известен преди като Twitter.

„Имаше много предизвикателства. Много пъти ни дърпаха да се връщаме назад. Имахме вътрешно предизвикателство и външен натиск. Достигнахме [този етап], като се справихме заедно с Бог“, каза Абий.


Вярвам, че ще завършим това, което сме планирали след това, каза той.

Комуникационната служба на етиопското правителство каза на X, че ГЕРБ, може би най-големият язовир в Африка, е „подарък за поколенията“.

„Днешното героично поколение ще изгради утрешната силна Етиопия върху солидна основа“, продължава той.

При пълен капацитет огромният водноелектрически язовир – дълъг 1,8 километра (1,1 мили) и висок 145 метра (476 фута) – може да генерира повече от 5000 мегавата.

Това би удвоило производството на електроенергия в Етиопия, до която в момента има достъп само половината от 120-милионното население на страната.

„Незаконно съобщение“

Египетското външно министерство осъди като „незаконно“ съобщението на Етиопия, че е напълнила язовира на Нил.

„Едностранната“ мярка на Адис Абеба за завършване на пълненето на мегаязовира би „натежила“ на преговорите с Египет и Судан надолу по течението, които бяха прекратени през 2021 г., но възобновени миналия месец, се казва в изявление на външното министерство.

Правителството на Судан все още не е коментирало.

Язовирът е в центъра на регионален спор, откакто Етиопия стартира проекта през 2011 г.

Преговорите между трите правителства, които се подновиха в Кайро на 27 август след почти две години и половина застой, имат за цел да постигнат споразумение, което „отчита интересите и опасенията на трите страни“, египетските водни ресурси и Министърът на напояването Хани Севилам каза тогава.

Той призова за „край на едностранните мерки“.

Египет, който вече страда от сериозен недостиг на вода, вижда язовира като екзистенциална заплаха, тъй като разчита на Нил за 97 процента от нуждите си от вода.

Позицията на крехкия Судан, който в момента е затънал в гражданска война, се колебае през последните години.

Етиопия заяви, че ГЕРБ, който е в северозападната част на страната на около 30 километра (19 мили) от границата със Судан, няма да намали обема на водата, изтичаща надолу по течението.

Объединените нации казват, че Египет може да „изчерпи водата до 2025 г.“, а части от Судан, където конфликтът в Дарфур беше по същество война за достъп до вода, са все по-уязвими на суша в резултат на изменението на климата.

> Източник: AFP
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР