Етикетът източноевропеец добива негативно значение във Великобритания с началото на

...
Етикетът източноевропеец добива негативно значение във Великобритания с началото на
Коментари Харесай

"Източноевропеец" във Великобритания – как да се промени стереотипът?

Етикетът " източноевропеец " добива отрицателно значение във Англия с началото на акцията за Брекзит. Използван от политиците и доразвиван от медиите, той насажда избран стандарт на Острова, без да регистрира другата история, вяра, държание и самостоятелни качества на хората, пристигнали от разнообразни елементи на някогашния социалистически лагер. 

Българката Ива Александрова, която живее дълги години във Англия и е специалист по миграция, подхваща тази мъчителна за нея тематика в книгата си " Тук, с цел да останем. Източноевропейците във Англия " ( " " ). Изданието провокира много интерес и диспути след излизането си. 

" На мен ми беше доста мъчно да приема това, което усещах и виждах, че едно общество, което чаках, че е отворено, включващо и което на доста степени в действителност е такова, може да демонстрира микроагресии и да чувстваш, че не си на мястото си. Етикетът " източноевропеец " не е забавен там, ние бяхме набедени, че вършим единствено нископлатена работа или не работим. Дори в прогресивни демократични кръгове може да се чуе " Аз имам чистачка българка ", а това са способи да бъде уязвен човек, да му бъде отнето самочувствието, изключително в случай че се стремиш към по-високи позиции " – казва Ива Александрова, която прави изявленията и с други източноевропейци – множеството дами.  " Оказва се, че общото им чувство е, че те би трябвало да се потвърждават доста повече. "  

Главната цел на книгата е да промени стандартът. " В Англия настъпи едно отрезвяване – счита тя – има осъзнаване и предпочитание да се разбере повече по тематиката. Много младежи, които там са израснали – техните родители са от Източна Европа, само че те са родени в Англия, също се усещат комплицирани кои са, какви са. Ясно е, че стандартите се образуват през дълги интервали от време. Много е мъчно те да се трансформират. Но това за източноевропейците е основана извън еднаквост. Моята концепция е, че в случай че осветлим тези нереални облици и кажем, че те не дават отговор на истината, в случай че демонстрираме разнообразни истории – това е метод да се преодолее подобен вид мислене. "

Книгата на Ива Александрова чака и своето българско издание, чуйте диалога с нея в " Какво се случва ".

Снимка – amazon.com

По обявата работи: Милена Очипалска
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР