Естонецът От Тенак спечели за трети път в кариерата си

...
Естонецът От Тенак спечели за трети път в кариерата си
Коментари Харесай

От Тенак спечели рали Финландия

Естонецът От Тенак завоюва за трети път в кариерата си рали Финландия, осми кръг от Световния рали шампионат.

35-годишният Тенак, първенец за 2019 година, влезе с преднината от 8.6 секунди в последния спортен ден, в който предстояха четири прави. Каращият с Хюндай i20 N водач даде най-хубав резултат в първата права за деня и по този начин отвори разлика от 10.3 секунди пред втория Кале Рованпера с Тойота Ярис. Финландецът, който е водач в генералното класиране, обаче не се съобщи и завоюва оставащите три стадия за деня, само че това му стигна само да смъкна разликата до 6.8 секунди в последна сметка. Времето на спечелилия Тенак от всички 22 спортни стадия бе 2:24:04.6 часа.

Трети остана различен представител на домакините от Финландия - Есапека Лапи. Пилотът на Тойота Ярис приключи на 1:20.7 минути от спечелилия Тенак.

Въпреки второто си място в домашното рали, Рованпера остава безапелационно отпред в генералното нареждане, още повече, че съумя да вземе 5 бонус в последния пауър стадий, до момента в който Тенак завърши в него с четвърто време и взе единствено две точки.

Пет кръга преди края на сезона 21-годишният Рованпера има 198 точки, с 94 повече от Тенак, който е втори. С теоретични шансове да станат международни първенци остават белгиецът Тиери Ньовил (103 точки), британецът Елфин Евънс (94 точки) и японецът Такамото Кацута (81 точки). Тримата приключиха рали Финландия надлежно на пето, четвърто и шесто място.

По обявата работи: Кръстина Иванова

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР