Ескалиращата война в Украйна потопи еврото и валутите на източноевропейските

...
Ескалиращата война в Украйна потопи еврото и валутите на източноевропейските
Коментари Харесай

Европейските валути потънаха под запахата от петролно ембарго

Ескалиращата война в Украйна потопи еврото и валутите на източноевропейските страни до нови низини, тъй като принуди търговците на дълготрайни позиции да продадат някои от най-ликвидните си активи. 

Еврото стана по-евтино от обичайното избавително леговище - швейцарския франк, по време на утринната азиатска търговия на 7 март, което се случва за първи път януари 2015-а. Полската злота падна до най-ниската в историята си котировка към еврото. Валутите на всичките източноевропейски страни поевтиняха към щатския $ през предходната седмица под въздействие на големите загуби на съветската рубла.   

Анализатори не изключват съветската инвазия в Украйна да прерасне във боен спор сред Русия и Европа. И при сходен сюжет най-потърпевши ще са паричните единици на еврозоната и на Полша. 

Нито една европейска валута не е пощадена от наложените на Русия наказания, които ще поразят най-тежко стопанствата на европейските страни с най-тесни връзки с Москва. Еврото, което е втората най-активно търгувана парична единица в света след щатския $ и е една от най-ликидните обекти за къси търговски покупко-продажби в Европа (при които пазарните играчи продават валути с ниски лихвени проценти и влагат получените средства в активи с висок доход), е изгубила 5.2% от пазарната си оценка през февруари. Еврото падна до 1.0844 щ. $ и до 0.9972 шв. франка в Азия на 7 март, а съветската руба потъна до 136.50 за един $. 

Националната банка на Швейцария разгласи готовността си да интервенира на пазара, с цел да овладее скоростното повишаване на франка, заяви локалният " Швейц ам вохененде ", като се базира на члена на управителния банков ръб Андреа Мехлер. Швейцарските централни банкери наблюдават зорко развоя на събитията на валутния пазар и са " подготвени да се намесят, в случай че е належащо ", съобщи Мехлер в изявление, оповестено в швейцаския вестник на 5 март.  

През последната година Националната банка на Швейцария беше много по-толерантна към силата на националните пари, само че въпреки всичко си има граници на търпението и на равнищата, които би приела институцията, разясняват валутни анализатори. И в случай че протичащото се е просто повсеместна уязвимост на еврото, а не само мощ на франка, то и централните банкери ще преценяват по какъв начин да подходят. 

В утринните часове на 7 март еврото леко нарастна до 1.0024 шв. франка и до 1.0886 щ. $. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР