есец септември ще започне с по-топло време от обичайното. Специалистите

...
есец септември ще започне с по-топло време от обичайното. Специалистите
Коментари Харесай

Какво ще бъде времето през септември

есец септември ще стартира с по-топло време от нормалното. Специалистите изясняват, че ще се ускори климатичното засушаване в нашата страна, защото през септември интензивността на атмосферната циркулация над Европа отслабва заради намаляването на топлинните разлики сред океана и сушата.


Очаква се междинните месечни температури през септември да са по-високи от нормалната норма, която за равнините е сред 18 и 21 градуса, за високите полета – сред 15 и 17 градуса, а за планините – сред 3 и 8 градуса. Най-високата температура през месеца ще доближи до 35 градуса, а най-ниската ще бъде към 5-6 градуса.

В западната половина на страната месечната сума на преваляванията ще се задържи към нормата, която за равнините е сред 30 и 50 л/кв.м, а за планинските региони – сред 50 и 80 л/кв.м. В Източна България сумата ще е под нормата.


Първото десетневие на септември ще бъде по-топло, в сравнение с е обикновено за този интервал на годината. Над множеството региони на страната ще е слънчево, а купеста и купесто-дъждовна облачност ще се развива над западната половина към 5 и 6 септември. В средата на интервала от северозапад ще стартира да прониква по-хладен въздух, дневните температури едва ще се намалят, само че ще се задържат към и над нормата. В западните и централните елементи по това време се чакат гръмотевични стихии. В края на интервала ще бъде преобладаващо слънчево, а преваляванията ще са краткотрайни и единствено на изолирани места в часовете след пладне.

С по-високи температури ще започва второто десетдневие на месеца. Ще бъде най-вече слънчево и безшумно, само че към 16 септември се чакат обилни нараствания на облачността в Западна България. Ще има гръмотевични стихии, а живакът в термометрите ще демонстрира по-ниски от нормалните температури. В източната половина времето ще остане относително умерено.

Третото десетдневие ще премине друго във всички региони на страната. На доста места температурите ще се намалят, като в Западна България ще се приближат до нормалните за интервала, а в Източна ще останат над нормата. Валежите ще се срещат по-често в западната половина, както и в планинските региони към началото и края на десетдневието.

Есенното равноденствие ще настъпи на 22 септември в 16:31 часа локално време, когато стартира и астрономическата есен.

На 1 септември слънцето ще изгрее в 6:52 часа и ще залезе в 19:59 часа (продължителност на деня: 13 часа и 6 минути). В последния ден на месеца изгревът ще бъде в 7:24 часа, а залезът – в 19:08 часа (продължителност на деня: 11 часа и 44 минути).

През този месец пълнолуние ще забележим на 2 септември, а последна четвърт – на 10 септември. Новолунието ще е на 17-ти, а първа четвърт ще настъпи на 24 септември.

По време на този месец няма да ни липсват и почивни дни. Съединението на България се отбелязва на 6 септември, което се пада в неделя, по тази причина неработен ден ще бъде понеделник, 7 септември. Също по този начин с почивен ден ще отбележим и Денят на независимостта на 22 септември. Месецът има общо четири цялостни уикенда и 20 работни дни.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР