ЕС засилва правилата за защита на критични инфраструктурни обекти. Действаща

...
ЕС засилва правилата за защита на критични инфраструктурни обекти. Действаща
Коментари Харесай

ЕС ще засили защитата на критичната инфраструктура

ЕС ускорява разпоредбите за отбрана на сериозни инфраструктурни обекти. Действаща от над 10 години инструкция ще бъде обновена, с цел да покрие цели 11 области – естествени бедствия, терористични офанзиви, бойкот и други.

Критичната инфраструктура на Европа е уязвима и се нуждае от повече отбрана, счита еврокомисарят по вътрешните работи. В диалог с Euronews седмица след хипотетичния бойкот против газопроводите " Северен поток " Илва Йохансон посочи, че войната в Украйна също е огромна опасност за Съюза.

От 2008 година. е в действие по този начин наречената " Директива за сериозната инфраструктура ". По-рано тази година институциите на блока реализираха политическо съглашение за нови правила с по-широк обсег.

 
Знаем, че сме уязвими. Его за какво Комисията предложи доста по-високи упоритости в новата инструкция и законодателите се съгласиха с това... По-добре готови сме във връзка с законодателството. Но е ясно, че тази война е опасност и за Европейския съюз. Трябва да се подготвим.
Илва Йохансон – еврокомисар по вътрешните работи

Актуализираната инструкция за сериозната инфраструктура ще обхване 11 рискови области, в това число естествени бедствия, терористични офанзиви, вътрешни закани и бойкот, само че също и изключителни обстановки за публичното здраве като пандемията от COVID-19. Новите правила ще влязат в действие през 2024 година, само че Йохансон прикани страните членки да ги приложат по-рано.

 
В новото законодателство покриваме 11 разнообразни области, до момента в който предходното беше единствено за две. Имаме благоприятни условия държавите-членки да постановат наказания на субекти, които не съблюдават законодателството. Така ще бъдем доста по-добре готови. Директивата може да се ползва и от по-рано.
Илва Йохансон – еврокомисар по вътрешните работи

Законодателството ще сложи специфичен акцент и върху киберсигурността. В новата система държавите-членки и операторите ще бъдат задължени постоянно да ревизират сериозните инфраструктурни системи и да отстраняват възможни проблеми.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР