ЕС трябва да може да реагира по-бързо на геополитическите събития

...
ЕС трябва да може да реагира по-бързо на геополитическите събития
Коментари Харесай

Фон дер Лайен предлага Европа да отмени правото на вето

ЕС би трябвало да може да реагира по-бързо на геополитическите събития и би трябвало да се отстрани условието за единогласие при вземането на външнополитически решения, съобщи председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, заяви брюкселското издание " Политико ", представено от Българска телеграфна агенция.
Фон дер Лайен отговори на въпрос на " Политико " дали и по какъв начин може да се наложи Европейски Съюз да промени процеса на взимане на решения, който постоянно изисква единогласие, с цел да одобри евентуални нови страни членки, измежду които са освен Украйна и Молдова, само че и страните от Западните Балкани - Албания, Черна гора, Северна Македония и Сърбия.
В отговора си Фон дер Лайен призна, че сходна сериозна смяна в процеса на взимане на решения в Европейски Съюз, даже единствено във връзка с външната политика, ще бъде мъчно постижима. Що се отнася до смяната на условието за единогласие в други области, председателката съобщи, че е невероятно да даде къс отговор. " Ще би трябвало да прегледаме всеки случай ", сподели тя.
" При скоростта, с която се случват нещата, светът желае да чуе европейския глас ", продължи Фон дер Лайен. " Скоростта е прекомерно висока, с цел да не се чува този глас непрекъснато или прекомерно постоянно поради блокирането от една страна. Затова в действителност съм уверена, че се нуждаем от гласоподаване с квалифицирано болшинство ", добави тя.
Председателят на Европейска комисия съобщи, че чака 27-те държавни и държавни ръководители да одобряват рекомендацията на Европейска комисия по отношение на статута на претенденти за Украйна и Молдова. От двете страни ще се изисква да изпълнят голям брой условия преди началото на формалните договаряния за участие.
Фон дер Лайен означи, че Словакия и Турция са получили вероятност за участие през 1999 година, само че Словакия се е устремила напред, с цел да стане член, до момента в който Турция в този момент е по-отдалечена от Европейски Съюз, в сравнение с преди 23 години.
Междувременно македонският външен министър Буяр Османи заяви в изявление за телевизия " Телма ", че не вижда политическа воля в София за отпадане на ветото.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР