ЕС представи своите нови правила за работа с дронове на

...
ЕС представи своите нови правила за работа с дронове на
Коментари Харесай

ЕС въвежда нови регулации за използването на дронове

ЕС показа своите нови правила за работа с дронове на територията на всички страни членки. Бяха направени и разяснения по какъв начин ще се случва потреблението на устройствата през граница. Целта е да има ясна визия какво е позволено и какво не. Очаква се това да увеличи сигурността и да улесни водачите.

„ Веднъж получил позволение, от която и да е страна членка, операторът ще може да употребява дрона си във всички страни от Европейски Съюз. Без проблем и феновете, и хората с бизнес, който включва работа с дронове, ще могат да летят свободно във всички страни от блока. “, изясняват от Европейската организация по въздушна сигурност (EASA).

Новите правила ще са с по-голяма тежест от съществуващите такива на национално равнище. Те ще влязат в действие от юли 2020 година. Това би трябвало да е задоволително време държавните управления и елементарните хора да се приготвят.

През май месец държавното управление на Обединеното Кралство показа собствен набор от правила. Появи се условие притежателите на устройства с тегло над 250 грама да се записват в националната датабаза за дроновете.

Това се наложи след апели от авиационната промишленост. Все повече произшествия, при които дронове и самолети се разминават на косъм, тормозят водачите. Само през 2017 в Обединеното кралство има документирани 92 такива случая. С всяка година стават повече. Миналият декември летище Гатуик пък беше насила да анулира полетите си, откакто два дрона летяха в неговия периметър. Това докара до стеснение за хиляди пасажери, което не беше по никакъв начин кратковременно.
Правилата на EASA гласят, че всеки дрон би трябвало да може да бъде разпознат самостоятелно. Така при потребност институциите ще могат да намерят неговия притежател.
Самите машини са разграничени в три категории – отворена, характерна и сертифицирана. Първата се отнася до дронове с тегло от 250 грама до 25 кг, които съставляват минимален риск. Във втората категория попадат по-тежките дронове, за които би трябвало да се получи упълномощаване. В третата категория попадат дроновете, които се употребяват за доставка; тези, които могат да транспортират пътници; тези, които летят над огромни маси от хора. За всяка категория ще има специфични условия.

„ Европа ще е първият район в света, който ще има лист с правила, които да обезпечат безвредна, сигурна и перспективна работа с дронове – и за комерсиална цел, и като занимание. Очаква се тези регулации да подтикват вложенията, нововъведенията и растежа на бранша. “, счита Патрик Ки, изпълнителен шеф на EASA.

Среща се неодобрение измежду хората, тъй като регистрацията на дроновете ще е един спомагателен разход за тях. Очаква се таксата да бъде еднократна и да обезпечава номер, който би трябвало да се сложи на всеки притежаван дрон. За информация, размерът ѝ в Съединени американски щати е 5 $, а в Обединеното кралство е 16.50 паунда. Във Франция е гратис. Глобата на Острова за неспазване на разпоредбите е 1000 паунда.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР