ЕС планира консултации на най-високо равнище с Украйна, като организира

...
ЕС планира консултации на най-високо равнище с Украйна, като организира
Коментари Харесай

Европейската комисия идва в Украйна

ЕС възнамерява съвещания на най-високо ниво с Украйна, като провежда среща сред Колегиума на комисарите и държавното управление в Киев, заяви „ Политико “.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предложила това на комисарите на днешната среща на Колегиума, твърди представител на Европейска комисия. Идеята е събитието да се случи при започване на февруари.

Първоначалната концепция била 10 до 15 еврокомисари, работещи по свързани с Украйна досиета от търговията до цифровата политика, да се срещнат с киевските си сътрудници. Целта е „ задълбочаване на връзките “ и демонстриране на взаимност на фона ан продължаващата съветска експанзия.

Това е и самопризнание на напредъка на Украйна по пътя към Европа, добавя източникът на „ Политико “. Фон дер Лайен изтъкнала, че присъединяване на всеки комисар ще бъде непринудено.

Според изданието за Киев могат да заминат отговарящият за търговията зам.-председател на Европейска комисия Валдис Домбровскис, висшият представител за външната политика Жозеп Борел, комисарите Паоло Джентилони (икономика), Илва Йохансон (вътрешни работи), Йоханес Хан (бюджет), Оливер Вархей (добросъседство и разширяване), Янез Ленарчич (управление при кризи) и Марейд Макгинес (финансови услуги).

Представителят на Европейска комисия посочил също Маргрете Вестагер (конкуренция) и Тиери Бретон (вътрешен пазар), осигарили на Украйна сателитни фотоси, направени с помощта на програмата „ Галилео “. Възможно е за Киев да пътуват също Маргаритис Схинас (европейски метод на живот) и Стела Кириакиду (здравеопазване), координирали медицинските доставки и евакуацията, Франс Тимерманс (изпълнителен зам.-председател) и Кадри Симсон (енергтетика), помогнали за свързването на Украйна с европейската енергийна мрежа, както и Елиза Ферейра (сближаване) и Никола Шмит (заетост), организирали поддръжката за приютилите украински бежанци страни членки на Европейски Съюз. Сред претендентите са Дидие Рейндерс (правосъдие) и Вера Йоурова (прозрачнот и ценности), работещи по замразяването на съветски активи. В косултациите могат също по този начин да вземат участие българката Мария Габриел (иновации, научни проучвания, просвета, обучение и младеж) и Адина Вълян (транспорт).

Известно е, че при започване на февруари, евентуално също в Киев, ще се състои среща на върха Украйна-ЕС.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР