ЕС може да се нуждае от 1,5 трилиона евро фонд

...
ЕС може да се нуждае от 1,5 трилиона евро фонд
Коментари Харесай

Европейският съюз се нуждае от 1,5 трилиона евро за възстановяване от кризата

ЕС може да се нуждае от 1,5 трилиона евро фонд за икономическо възобновяване след пандемията на ковид, само че финансирането на такива взаимни разноски остава неразбираемо. Това съобщи заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис.

Бих могъл да си показва такова равнище на финансиране ”, сподели Домбровскис пред немския бизнес ежедневник „ Ханделсблат “ когато беше запитан за цифрата от 1,5 трилиона, макар че “засега нищо не е решено ”.

Министрите на финансите от 19 страни от еврозоната предходната седмица договориха пакет на стойност над 500 милиарда евро, с цел да се спре незабавното влияние на вируса.

Инструментариумът включва заеми от Европейския механизъм за непоклатимост (ESM) от епохата на финансовата рецесия, само че без нормалните условия за икономическа и фискална промяна.

ESM е комбиниран с гаранции за бизнес кредитиране от Европейската капиталова банка и скица за презастраховане на безработицата в еврозоната, добавя БГНЕС.

Но след словесна война, траяла няколко седмици, финансовите ръководители не можаха да реализират единодушие за така наречен коронаоблигации, принадлежности за взаимен дълг за финансиране на възобновяване от рецесията, за което приканиха членове на Европейски Съюз, като мощно наранени Италия.

Докато фокусът до момента беше върху покриване на здравната сметка за пандемията и предпазването на бизнеса и служащите от финансовите рискове, политиците към този момент гледат към времето след рецесията.

Лидерите на Европейски Съюз ще проведат видеоконференция на 23 април, “за да слагат основата за устойчиво икономическо възобновяване ”, съобщи президентът на Европейския съвет Шарл Мишел предходната седмица.

Идеята за фонд за възобновяване от коронавирусната рецесия се застъпва от доста водещи фигури от Европейски Съюз, като френският финансов министър Брюно льо Мер предложи 500 милиарда евро.

Междувременно еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон предложи в неделя 10 % от продукцията на Европейски Съюз, призовавайки за един трилион евро вместо към този момент контрактуваните 500 милиарда. За същата сума упорства италианския финансов министър Роберто Гуалтиери.

Попитан за взаимни облигации за финансиране на възобновяване, Домбровскис съобщи пред „ Ханделсблат “, че “очакваме въпросът да бъде на масата ” на съвещанието на ръководителите на държавното управление на 23 април.

Комисията “работи върху нови принадлежности за финансиране ” отвън националните вноски, които нормално се вливат в седемгодишните бюджети на Европейски Съюз, сподели Домбровскис.

“Бихме могли да финансираме фонда за възобновяване с облигации, обезпечени с гаранция от държавите-членки. ”

По-силно задлъжнелите южни страни, като Италия и Испания, виждат такива коронаоблигации или „ еврооблигации “ като метод да заемат нужните пари при по-разумни лихвени проценти, в сравнение с биха могли да получат, в случай че сами отидат непосредствено на пазарите.

Но северните страни като Германия и Холандия се притесняват от поемането на взаимен ангажимент със съдружници, за които считат, че се отнасят несериозно с парите и бюджета си.

“Трябва да сме наясно със себе си, че сме в невиждана рецесия ”, сподели Домбровскис.

“Става належащо да се измъкнем от старите модели на мислене. ” /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР