ЕС е шампион по политически декларации, но изневери на принципите

...
ЕС е шампион по политически декларации, но изневери на принципите
Коментари Харесай

Иво Христов: Кризата показа цинизма на пазарния принцип в здравеопазването

ЕС е първенец по политически заявления, само че изневери на правилата си в тази рецесия. Трябва да премисли целите си. Кризата, подбудена от ковид, сподели, че Европейският съюз нито разполага с институционални пълномощия, нито има съответна преценка и воля да взема решения в такава обстановка.
Това сподели за предаването „ Това е България “ на радио „ Фокус “ Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент.

По думите на Христов солидарността, основополагащ принцип на Съюза, е понесла изключително тежък удар.

„ Всяка от страните понечи първо да избавя своите лични жители заради неналичието на механизми на равнище Европейски Съюз. В резултат: на най-пострадалите страни, като Италия, първо оказаха помощ трети страни, отвън Съюза, и едвам в този момент те стартират да получават някаква помощ от своите европейски посестрими. “

Българският евродепутат разяснява също по този начин, че никоя от страните не е била готова за сходна опустошителна и мълниеносна пандемия, както и че е явна нуждата да бъдат преосмислени механизмите, по които действа Съюзът.

„ Засега Европейски Съюз не намира съответно решение за възобновяване на стопанските системи след провалите от ковид. По-лошото е, че напъните на Брюксел очевидно ще бъдат съсредоточени върху страните от еврозоната. Това автоматизирано значи, че страните отвън нея ще се почувстват ощетени, и с право “, счита българският евродепутат.

Според Христов рецесията осветява доста тежки пороци в мисленето на европейските страни.

„ Пазарният метод в опазването на здравето демонстрира цялата си цинична неплатежоспособност в такава рецесия. Българските лечебни заведения безусловно купуват болести – така наречен „ клинични пътеки “ – против избрана услуга – тяхното отнасяне и изцеляване. Сега са принудени да се оправят с пандемия, за която няма планувани средства, и ще бъдат сложени в извънредно комплицирано финансово състояние. Същевременно всички планови интервенции и рутинни действия са отсрочени или спрени заради свръхреакцията на държавното управление с изключителното състояние. Огромен е броят на хората, чиито хронични болести, да речем, не са третирани навреме и съответно “, счита Иво Христов.

Според него българските управляващи показват обстановката като някакъв тип шампионат по ковид, в който ние се представяме по-добре от останалите страни, защото другите имат по-голям брой инфектирани и повече жертви.

„ За благополучие, при нас статистиката е по-добра все още. След слагането на финалната линия, обаче, ще се види кои страни са претърпели най-големи общи вреди: човешки, стопански и обществени. “

Иво Христов сподели още: „ Опасявам се, че този стрес тест ще срине българската стопанска система. Дребният и междинният бизнес са върнати съвсем в начална точка и единствено в случай че бизнесмените имат нужния кураж, ще могат да рестартират още веднъж активността си. Стотици хиляди служащи са в техническа безработица. Обещават им се някакви неразбираеми помощи. Така че не знам какъв ще бъдат общият брой на жертвите и общата стойност на вредите. Притеснявам се, че цифрите ще бъдат неприятни. “

Според българския евродепутат актуалната рецесия ще даде редица причини на враговете на Европейския съюз.

„ Кризите са и мотив за преосмисляне. Все още чакаме безапелационен оздравителен пакет за европейската стопанска система от Комисията. Но това е пожарната част от реакцията. Предвид новите световни закани, като ковид, който може да се повтори под друга форма, или пък климатичните провокации – Европейски Съюз би трябвало да вземе съответни решения. “

Христов уточни още, че Европейски Съюз е задължен да извлече поука от тази рецесия по отношение на личното си действие и значително да премисли целите си. Той уточни за образец Зелената договорка, която по този начин и не е дала отговор нито на обществените, нито на енергийните въпроси, само че е фиксирала прекомерно амбициозни цели с риск да докара до унищожителен резултат.

„ Европейски Съюз постоянно губи голямо време в политически заявления. Шампион е по опазването на човешките права, по заклеймяване на трети страни, които ги нарушават. А в същото време се оказва, че не е помислил за координирането на здравните си системи, за реакция при световни бедствия. Оказва се, че не може да устои при по-сериозен ентусиазъм напразно. Това демонстрира, че нашите цели са зле подредени. “

„ Мандатът на тази Европейска комисия ще бъде отдаден на възобновяване. Кризата от 2008 година, която беше доста по-малка по мащабите си, лиши години за възобновяване на следствията от нея “, напомни Христов.

Според него неизвестността тормози хората, защото те не знаят по кое време ще могат да се върнат към естествения си живот.

„ В България този въпрос е изключително трагичен, защото, заради ниските приходи, запасите на хората ще свършат до дни. Някои към този момент са в сериозна обстановка. Това ги стресира. Хората имат потребност от доза вяра, утешение. Необходима е самодисциплина, само че и институциите би трябвало да създадат нужното, с цел да не ги слагат в обстановка на непрекъснат стрес и да не ги изоставят. “

.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР