Ереван. Въпреки факта, че Никол Пашинян обяви оставката съгласно закона

...
Ереван. Въпреки факта, че Никол Пашинян обяви оставката съгласно закона
Коментари Харесай

“Независимая газета“: Армения засега остава с Пашинян

Ереван. Въпреки обстоятелството, че Никол Пашинян разгласи оставката " според закона " на началника на Генералния щаб Оник Гаспарян и уточни неговия правоприемник, командният състав на Въоръжените сили (ВС) поддържа " пенсионирания " военачалник. В сряда Гаспарян изпрати известие до армията, в което удостовери позицията си по отношение на изхода на страната от рецесията: министър-председателят би трябвало да подаде оставка и да се насрочат нови парламентарни избори. До вечерта в Ереван същите претенции бяха отправени от " Движението за избавяне на родината ", написа съветският вестник “Независимая газета “

От сряда сутринта полицията в Ереван е блокирала постройката на арменския парламент. Казват, че чиновници на реда са докарани от други градове. В Ереван опозицията блокира подстъпите към Народното събрание и към региона на държавните здания, в една от които живее Никол Пашинян.

Ситуацията ескалира, когато протестиращи с искане на оставката на премиера започнаха да приканват за въстание. Но въстанието допуска поддръжката на армията и тя най-вероятно е решена конституционно да позволи всички проблеми, в това число тези, свързани с оставката на премиера..

Междувременно политическата рецесия, избухнала в Армения след решението на премиера Никол Пашинян да освободи от служба началника на Генералния щаб Оник Гаспарян, към този момент можеше да бъде позволена. Ако президентът Армен Саркисян направи това, което се изисква от закона: или да удостовери оставката на Гаспарян с декрет, или да се обърне към Конституционния съд с искане да даде правна оценка на решението на Пашинян. Но той реши да надхитри Темида, като не направи нищо.

Трябва да се означи, че президентът, откакто получи първия документ за оставката на началника на Генералния щаб, не я поддържа. Но Пашинян повтори опита, откакто беседва с президента в дома му, след което президентът не издаде нито декрет, нито обжалване пред Конституционния съд. Междувременно времето, отредено за мислите на президента, изтече. А Пашинян сподели, че Гаспарян е отхвърлен от служба „ по силата на закона “, и даже предложи на президента за утвърждение новия шеф на Генералния щаб генерал-лейтенант Артак Давтян. Преди това е заемал тази служба, само че е бил уволнен поради сватбата на сина си, която е провел в нарушаване на карантинните ограничения.

Президентът не удостовери назначението на Давтян, само че съобщи, че е подал тъжба до Конституционния съд. Въпреки това ръководителят на Камарата на юристите на Армения Ара Зохрабян написа във Фейсбук, че „ във всеки случай Оник Гаспарян остава на поста си “.

„ Обжалването на президента до Конституционния съд по отношение на конституционността на закона„ За военната работа и статута на военнослужещите “няма нищо общо с горния проблем (ситуацията с Гаспарян -„ Н.Г. “), защото в тази обстановка президентът е задължени да се извърнат към Конституционния съд с искане да признае предлагането на министър-председателя. И добави, че „ заради нерешителността и неспособността си президентът Армен Саркисян е виновен за всяко отрицателно развиване на обстановката “.

В същото време командният състав на арменските въоръжени сили излезе с изказване. То гласи: „ Командният състав се причислява към посланието на генерал-полковник Оник Гаспарян и удостоверява данните преди тази оценка по отношение на обстановката в републиката. Има единствено едно решение за съществуващата обстановка, посочено е в изказването. Апелът на началника на Генералния щаб на въоръжените сили на РА генерал-полковник Оник Гаспарян, прозвучал в известието на 10март, се възприема от въоръжените сили като заповед “.

В своето обръщение Оник Гаспарян отбелязва: „ На 10 март на формалния уеб страница на държавното управление на Република Армения (РА) беше оповестено изказване на министър-председателя по отношение на признаването ми за освободен от поста шеф на Генерален щаб на въоръжените сили на РА по силата на закона. Моята позиция е непроменена: както оповестеното изказване, по този начин и целият развой на освобождение от служба са противоконституционни, което още един път удостоверява, че удобно решение на актуалната рецесия за Родината може да бъде обезпечено единствено вследствие на оставката на министър-председателя на републиката и предварителни парламентарни избори. За да осигуря върховенството на Конституцията и закона в Република Армения и да упражнява мощ само въз основа на закон, подадох молба до Административния съд на РА. Ще продължа службата си към Родината и арменския народ в друг статус. "

В същото време той прикани армията да извърши своя дълг и „ да продължи безкористната и патриотична работа извънредно на Родината и народа в името на развиването на въоръжените сили и укрепването на Армения и Арцах “. С други думи, Гаспарян посъветва военните да не употребяват мощ по време на всеобщите демонстрации в Ереван.

Президентската администрация реагира на събитията по следния метод: „ Съобщаваме Ви, че сходни изводи са неоснователни: няма краен период за обжалване пред Конституционния съд, президентът на републиката скоро ще се обърне към Конституционния съд с искане за взимане на решение по отношение на сходството на Закона за военната работа и статута на военнослужещ с Конституцията “, за което към този момент беше обявено. Президентът на републиката още един път приканва всички да запазят успокоение, въздържаност и нерешителност. "

Но, както споделят юристите, президентът към този момент е подал тъжба до Конституционния съд, въпреки и не по въпрос, засягащ оставка на началника на Генералния щаб. И това провокира реакция на опозицията.

" Движението за избавление на родината " свика своите последователи на протест в центъра на Ереван. По време на митинга на 9 март на бул. „ Баграмян “ в столицата на Армения претендентът за министър председател на Армения от Движението за избавление на родината Вазген Манукян прикани присъстващите да блокират входовете в постройката на Народното събрание, тъй че депутатите да не могат да влязат. На 10 март обаче депутатите съумяха да влязат в постройката на Народното събрание през служебния вход. На митинга протестиращите желаеха оставката на Пашинян. Но министър председателят не чу това, както и въпросите, на които някогашният заместник-министър на защитата Артак Закарян му предложи да отговори.

„ Кой, за какво и по какъв начин е провалил нужните защитни ограничения при изискванията на военно състояние? По чия заповед и при какви условия е осъществена съдбовната интервенция на 4 октомври 2020 година, след което отбранителните линии на фронта към този момент не са възобновени на южния фронт на Арцах? В резултат на това врагът завладя Хадрут, Шуши, редица селища Аскеран и Мартуни “, написа Закарян на страницата си във „ Facebook “.

Ситуацията в Армения остава комплицирана, всички чакат какво ще каже Конституционният съд, макар че въпросът е заложен по друга тематика. Пашинян се срещна с Генералния щаб в сряда. Какво е обсъждано там, не е известно.

Москва отбелязва, че обстановката в Армения е вътрешна работа на тази страна. Русия се интересува от това обстановката там да се възстановява допустимо най-скоро, съобщи заместник-руският външен министър Андрей Руденко пред кореспонденти в сряда. Руският министър на защитата Сергей Шойгу разиска обстановката в Армения с арменския си сътрудник Вагаршак Арутюнян.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР