Ереван предложи на Баку да подпише пакт за ненападение, в

...
Ереван предложи на Баку да подпише пакт за ненападение, в
Коментари Харесай

Подготвя се пакт за ненападение в Кавказ

Ереван предложи на Баку да подпише пакт за ненападение , ако сключването на кротичък контракт сред страните отнеме повече време от предстоящото. Това заяви министър-председателят на Армения Никол Пашинян, който приказва на събитие във връзка 32-ата годишнина от основаването на армията на републиката, предава News.am.

Пашинян съобщи, че Армения е ангажирана с мирната стратегия и няма да се отклони от нея. Той напомни, че страната е отправила оферти към Азербайджан по отношение на механизма за съвместен надзор на въоръженията. Политикът приказва за тази самодейност в средата на януари , като означи, че съглашението е належащо, с цел да могат двете страни " да управляват осъществяването на споразуменията между тях ".

Арменският министър председател също по този начин съобщи, че Ереван не претендира за никаква територия , друга от неговата суверенна територия, и " никой не може да има искания към която и да е територия на Република Армения ". " Както към този момент споделих, ние сме подготвени да дадем такива гаранции, трайни и необратими гаранции, само че чакаме сходни гаранции и от другите ", сподели Пашинян.

Ден по-рано азербайджанският външен министър Джейхун Байрамов съобщи, че при започване на януари Ереван е връчил на Баку пакет от оферти за кротичък контракт и страната приготвя отговор, който може да отнеме няколко седмици. Министърът не посочи в какво се състоят предложенията. По-рано Баку съобщи, че е подготвен за директни мирни договаряния с Ереван.

Азербайджан и Армения договарят за подписване на кротичък контракт от няколко години. През април 2023 година Пашинян съобщи, че подписването му ще бъде допустимо единствено в случай че настояща Армения е в рамките на Арменската ССР, в чиито граници републиката получи самостоятелност през 1991 година
 Армения желае съвместен надзор върху оръжията с Азербайджан
Армения желае съвместен надзор върху оръжията с Азербайджан

Пашинян не е удовлетворен на този стадий от настояванията на Баку

В края на декември в Санкт Петербург се организира неофициална среща на върха на държавните глави от ОНД; Пашинян и президентът на Азербайджан Илхам Алиев се срещнаха за първи път, откогато Нагорни Карабах мина под контрола на Азербайджан след " антитерористична интервенция " през есента на 2023 година В деня на събитието представителят на съветския президент Дмитрий Песков съобщи, че Азербайджан и Армения са подготвени да завършват спокойно съглашение .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР