Епиграфският център във Видин спечели националната награда за сграда паметник

...
Епиграфският център във Видин спечели националната награда за сграда паметник
Коментари Харесай

Още една награда в сферата на туризма за Видин

Епиграфският център във Видин завоюва националната премия за постройка монумент на културата 2017г.

Епиграфският център - археологически музей във Видин завоюва първото място в категория „ Сгради монументи на културата, музеи и храмове ". Отличието бе връчено на кмета Огнян Ценков в София, по време на формалната гала на 16-то издание на Националния конкурс „ Сграда на годината ". Сред присъстващите бяха Николай Нанков, министър на районното развиване и благоустройството, инж. Венета Кръстева, ръководещ сътрудник на „ ГРАДЪТ Медиа груп ", уредник на събитието, над 500 експерти от строително-инвестиционния отрасъл, представители на държавната и локална власт, водещи вложители, строителни компании, архитекти, инженери, консултанти.

Победителите в състезанието са избрани от 32-членно жури с ръководител Деница Николова, заместник-министър на районното развиване и благоустройството. С решение на журито през тази година всички участващи в състезанието здания - монументи на културата получават особено отличие заради своето значение за възобновление на духовната просвета на нацията.

Кметът на Община Видин Огнян Ценков разяснява пред медиите, че това е второто влиятелно отличие тази седмица, след извоюваното първо място за крепостта „ Баба Вида " в Годишните награди в туризма за 2017 година, категория „ Изборът на българите ". „ Няма по-голямо задоволство от това да преодолееш цялата трудност на избрана обстановка, каквато беше тази с Епиграфския център по отношение на едногодишните обжалвания, да спечелиш подобен спор във Върховен административен съд и най-после - във форсмажорни условия, с екшън проект, да успееш да реализираш план. Това беше план на Общината по стратегия „ Културно завещание и модерни изкуства " на норвежкото държавно управление на стойност над 900 000 лева - безплатна финансова помощ. Искам да благодаря на общинската администрация и на всички, които работиха взаимно с Общината - на строителите, в лицето на госпожа Гена Кадийска, на арх. Милена Каменова, на музейните експерти. И особено желая да благодаря на министъра на културата Боил Банов, който и преди като заместник-министър, и в този момент е програмен оператор на тази стратегия. Неговата помощ, упътванията и напътствията, които персонално ни даде, бяха доста скъпи, с цел да осъществяваме дружно този план и той да реализира подобен огромен триумф " - сподели Ценков. Той съобщи, че се гордеем с нашия Епиграфски център на закрито, който е единственият по рода си в България. И добави, че археологическият музей се намира в една част от Крайдунавския парк, която е измежду най-посещаваните от туристи. Кметът показа, че желанията на общинското управление са да бъде реставрирана още една постройка в непосредствена непосредственост, употребена в миналото като барутен склад, със лични средства, да се облагороди региона, да се възвърне Синагогата и по този метод тази част да се трансформира в един важен архитектурен отбор. „ Искам да поздравя всички наши съграждани още един път за огромния триумф. Виждам, че посоката, в която вървим, е вярна. Тази премия демонстрира още един път напъните, които Община Видин поставя, дружно с действителния бранш и с гражданското общество да превърнем Видин в един привлекателен културен център, в прелестна опция да разпространяваме неговото богатото културно-историческо завещание " - съобщи видинският кмет.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР