Енергийното обновяване на многофамилни жилищни сгради със 100% публични средства

...
Енергийното обновяване на многофамилни жилищни сгради със 100% публични средства
Коментари Харесай

Програмата за саниране с пари по Плана за възстановяване трябва да се промени

Енергийното възобновяване на многофамилни жилищни здания със 100% обществени средства би трябвало да се промени. Това съобщи Добромир Василев, шеф на дирекция „ Жилищна политика “ в Министерство на районното развиване и благоустройството (МРРБ) по време на годишната конференция за строителство и вложения, проведена от списание „ Мениджър “.

По думите на Василев парите, заложени по линия на Плана за възобновяване и резистентност, които са в размер на 1.4 милиарда лева, ще стигнат за саниране на едвам 1000 здания.

Интересът беше доста огромен поради 100-процентовото безплатно финансиране, само че то изкриви пазара и упованията на жителите “, съобщи Василев.

Той разяснява, че моделът на финансиране би трябвало да се промени и да се употребяват банковите институции и сдруженията на притежателите, с цел да се възползват от заеми за саниране. Те биха могли да се изплащат посредством месечните вноски, които всяка една етажна благосъстоятелност би трябвало да събира.

Василев добави, че помощите, които в този момент се дават на обществени слаби фамилии за отопление, би трябвало да се трансформират и да стартират да се дават общи помощи за енергийно небогати, които да се употребяват за саниране.

Понижавайки разноските за отопление, резултатът ще бъде подобен “, споделя той.

И подсети, че парите по ПВУ ще бъдат отпуснати, откакто България извърши цялостния набор от промени. Едната към този момент е реалност, а точно – измененията в Закона за ръководство на етажната благосъстоятелност, които целят по-лесно възобновяване на постройките.

Очаквайте детайлности!
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР