Енергийни напитки или наричани още тонизиращи напитки представляват течности, които

...
Енергийни напитки или наричани още тонизиращи напитки представляват течности, които
Коментари Харесай

Енергийни Напитки

Енергийни питиета или наричани още тонизиращи питиета съставляват течности, които дават на организма бърз приток на сила. В натовареното всекидневие постоянно доближаваме до лимита на силите си или пък ни обзема възприятие на унесеност. В такива случаи доста от нас прибягват към енергийните питиета като опция на кафето.

Малцина от нас обаче са осведомени за състава и в последна сметка въздействието на тези стимуланти върху организма. Важно е да се знае, че количеството кофеин в един кен енерготоник се почти колкото 1 ч.ч. кафе. За разлика от кафето обаче, енергийните питиета съдържат още таурин и няколко групи субстанции, който тонизират нервната система и вземат участие в преноса на сила и директни енергийни източници.

Въпреки това, след скоростния взрив и масираната рекламна акция на енергийни питиета, зачестиха констатациите за вредата от потреблението им. Наблюдаващата се липса на задоволително изследвания и регулация при енергийните питиета, високата консумация и съществуването на чести случаи на токсичност са в фактически сериозен здравен риск при деца, юноши и подрастващи.

Има страни, които към този момент са забранили потреблението на енергийни питиета. Сред тях са Норвегия, Дания и Франция, които не разрешиха продаването на едни от най-популярните енергийни питиета. Това решение в страните, стожери на Европейски Съюз, бе взето след проучване с плъхове. На гризачите е било давано от напитката и те показали необичайно държание, изразено в нараснала тревога и податливост към самонараняване.

Енергийните питиета изключително постоянно се популяризират със спортна устременост и употребяват от спортистите. Учени обаче потвърдиха, че според от метода, по който кофеинът и някои други съставки засягат тялото, тези тоници крият риск от сериозна дехидратация на тялото.

В Съединени американски щати тези питиета са категоризирани като хранителни добавки. По този метод се заобикаля поставения от FDA предел за наличие на кофеин от към 355 мл в безалкохолните питиета. Изключително рядко една енергизираща напитка е съпроводена от брошура и инструкции за приложимост, което е извънредно належащо. Разбира се, заобикалят се и тестванията за сигурност, които са наложително при лекарствените артикули.

Все отново енергизиращите питиета имат своите преимущества. Макар и съставът им да е недоизяснен, кофеиновите енерготоници засилват мозъчната активност, а витаминно-въглехидратните енерготоници са значими за интензивно занимаващите се с фитнес.

 Две Енергийни Напитки

Състав на енергийните питиета

В една средностатистическа порция енергийна напитка може да се открие 1/4 ч.ч. захар и повече кофеин от постоянна и огромна чаша кафе. Немалко от тези енергизиращи тоници съдържат даже до 400 мг и то единствено разгласен кофеин. В тези стимуланти необявените количества идват от съставки като гуарана, семена от Кола (cola nuts), йерба мате и какао. В множеството случаи наличието на кофеин в известните марки е сред 80-160 мг.

Тези тонизиращи питиета не са съпроводени с брошура за използването им, въпреки че е нужно. Не е налична и никаква информация, обвързвана с лекарствените взаимоотношения, зависимости на дозата. В същото време някои съставки като 5-хидрокситриптофан, винпроцетин, йохимбин и женшен имат капацитет за взаимоотношения с медикаменти, които могат да доведат до съдбовни случаи. В енергийните питиета нерядко се съдържат и спомагателни субстанции, за които има догатки, че крият евентуални рискове в композиция с кофеин и други лекарства.

Ясно е, че кофеинът подтиква централната нервна система. Той има способността да понижава възприятието на унесеност и да изостря концентрацията и вниманието. За теоброминът се знае, че е слаб стимулатор на централната нервна система и на сърдечната активност. Има свойството да уголемява кръвоносните съдове чрез релаксиране на гладките мускулни нишки в стените им, като удължава живота на някои катаболни хормони.

Препоръчителни дози за консумация на енергийни питиета

Препоръчва се оптимален кофеинов банкет от 2.5 мг/кг при децата и 100 мг/кг при юноши.

Хората, които не са спортисти, не би трябвало да пият повече от една енергийна напитка на ден. При това не трябва в никакъв случай да не я смесват с алкохол. Трябва да пият доста вода откакто упражняват. За хората с високо кръвно налягане е строго непрепоръчително да използват енергийни питиета. Онези от вас, които са с каквито и да било здравословни проблеми, би трябвало да се съветват с персоналния си доктор, преди да употребяват такава напитка.

Ползи от енергийните питиета

Ползите от енергийните питиета са свързани само с краткотрайна стимулация на нервната система, като сурогат на кафето. Консумирани денем в умерени дози, енергийните питиета освежава по-силно и за по-дълго време от 1 ч.ч. кафе. Допълнително енерготониците имат способността да задействат храносмилателната система, както и отделянето на инсулин, като се стопира катаболизата.

Задължително признати в рационални количества, енергийните питиета могат да покачват концентрацията и усъвършенстват реакциите. При интензивни физически тренировки, изтощеност и стрес те възвръщат тялото. Освен това ускоряват умствената активност като подтикват централната нервна система. В краен резултат те могат да подобрят настроението и тонуса, като доставят на организма витамини, минерали и сила.

 Енергийни Напитки

Вреди от енергийните питиета

Смесването на енергийни питиета с корав алкохол може да е пагубно за сърцето, безапелационни са здравни специалисти. Не е изключена даже неочаквана гибел, а най-лекият вид е просто да попаднете в токсикологията за 2-3 дни. Разбира се, това не е наложително и хората без проблем изпиват 2-3 чаши уиски с 2-3 енергийни питиета – нещо, което даже е демонстрация на неприятен усет при потреблението на алкохол.

Малко откакто беше взривът в потреблението на енергинйни питиета, започнаха да зачестяват случаите на натравяния от токсичната композиция с алкохол. Новинарските заглавия от рода на „ Енергийните питиета блокират мозъка и сърцето ”, „ Енергийните питиета вършат децата дебели ”, „ Енергийните питиета водят до алкохолизъм ”, „ Енергийните питиета може да ви убият ” зачестиха с мощна мощ и ненапълно ограничиха безразборната консумация на тези течности.

Някои медицински проучвания върху физически дейни млади и възрастни хора демонстрират резултатите, че тези питиета може да доведат до увеличение на кръвното налягане и сърдечния темп. За благополучие, по-сериозни резултати като сърдечен удар, припадъци или смъртни случаи са рядко срещано събитие, което обаче не е + в интерес на енергийните питиета.

От несъразмерната консумация на енергийни питиета се стига до извънредно неприятни положение, тъй като от време на време високото наличие на кофеин, гуарана, женшен и таурин, могат да причинят фикс идея, пристъпи, пристъп и даже да доведат до съдбовен излаз - гибел. Тези питиета никога не би трябвало да се употребяват от бременни, защото могат да причинят съществено увреждане на плода.

Има безчет докладвани случаи от несъразмерната консумация на енергийни питиета са свързани с гадене, повръщане, коремна болежка, рабдомиолиза, тахикардия, сърдечни дисритмии, хипертония, инфаркт на миокарда, сърдечна непълнота, чернодробно увреждане, бъбречна непълнота, дихателни нарушавания, ажитация, комплициране, припадъци, психотични положения и даже гибел. За подрастващите, кофеинът в енергийните питиета може да попречи на костната минерализация по време на интервала на скелетното развиване.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР