Енергийната политика на Европа върви към провал по всички показатели.

...
Енергийната политика на Европа върви към провал по всички показатели.
Коментари Харесай

Неудобни факти за енергийната политика на Европа

Енергийната политика на Европа върви към неуспех по всички индикатори. Докато стопанската система на съюза се задъхваше, това оставаше прикрито. През 2017 година обаче записваме трета поредна година на важен растеж на Брутният вътрешен продукт – над 2%. И към този момент става пределно ясно, че на практика всички " амбициозни “ енергийни и климатични цели са мираж, а определените пътища към постигането им – неправилни.

Голямата политическа цел: Постигане на уговорките, поети с Парижкото съглашение, т.е. коренно понижаване на енергийните излъчвания на СО2.

Факт: От 2014 година насам Европа отбелязва годишен растеж на енергийните въглеродни излъчвания, който е по-стабилен даже от този на Китай. Парадоксално, непрекъснат спад измежду огромните емитери записва единствено Съединени американски щати – единствената страна, която не ратифицира Парижкото съглашение!



Въпреки всичкото говорене, привилегии, дотации и вложения в енергийна успеваемост и ВЕИ, от 2014 година насам се следят ясно изразени трендове, които би трябвало да разсънят така наречен " европейски водачи “:

Цел: Нисковъглеродна енергетика, т.е. понижаване на потреблението на фосилни горива в производството на електричество.

Факт: Ежегоден растеж на производството на фосилна електрическа енергия – бързото нарастване на потреблението на газ (+181 TWh) изцяло компенсира спада на въглищата (-128 TWh) в последните три години (Carbon Brief).

Цел: Намаление на енергийното ползване.

Факт: Ежегоден растеж на крайното ползване на сила – невисок за електричеството, висок за нефта и извънредно висок за газа (IAE).

Цел: Електрификация или увеличение на каузи на електричеството в крайното енергийно ползване.

Факт: Спад на каузи на електричеството в крайното енергийно ползване и растеж на каузи на горивата, както фосилни, по този начин и биомаса (IEA).

Цел: Енергийна самостоятелност или понижаване на вноса на енергийни запаси.

Факт: Ръст на вноса на енергийни запаси (нефт и газ), паралелно с продължаващ спад на личния рандеман (EC).

Цел: Намаляване на междинните въглеродни излъчвания на новите коли.

Факт: През 2017 година за първи път има растеж на междинното ползване на гориво и надлежно растеж на междинните въглеродни излъчвания на продадените леки коли (JATO).

Цел: Намаляване на броя персонални коли и увеличение на потреблението на публичен превоз и/или схеми за шерване.

Факт: Гигантски растеж на продажбите на леки коли, изключително на SUV (JATO).

Цел: Ръст на инсталациите за произвеждане на електричество от слънчева сила.

Факт: Въпреки срутва на цените им, следим мощен спад на новите съоръжения – общо през последните 3 година в Европейски Съюз има конфигурирани по-малко фотоволтаични мощности, в сравнение с единствено през 2011 година (Solar Energy in Europe).

Както писах още през 2015 година https://ekipbg.com/klimatichni-voini-epizod-vtori-samojertvata-na-evropa/, в случай че желае да се развива, Европа няма никакъв късмет за реализиране на задачите на Парижкото съглашение, които по този начин или другояче сама си слага. Фактите от последните три години демонстрират, че до момента в който деятели, политици, бюрократи и заинтригувани бизнеси приказват за понижаване на излъчванията, действителното държание на европейския жител се движи единствено от една цел – по-висок стандарт на живот за всеки. И я реализира макар тях.

Надявам се тази наклонност да продължи и в идващите години, защото… ами това е естественият блян на свободния човек. А европейските водачи би трябвало да схванат, че до момента в който живеем във физически и свободен свят, те няма по какъв начин да управляват нито физиката (реалностите на енергийната система), нито пазара (ежедневния ни избор). Време е за пробуждане!

Коментарът е оповестен в блога на ръководената от Боян Рашев консултанска компания за стабилно развиване на бизнеса " Денкщат България ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР