Енергийната независимост е възможен път към свободата за един български

...
Енергийната независимост е възможен път към свободата за един български
Коментари Харесай

Слънчевата енергия като път към свободата за един гражданин на село Миндя

Енергийната самостоятелност е вероятен път към свободата за един български жител, който има личен двор. Това потвърждава с персоналната си история политологът Евгени Дайнов. Той предложения публицисти в дома си в село Миндя, с цел да покаже и опише по какъв начин може да се случи това в границите на 16 месеца.

От 1999 година Дайнов става жител на село Миндя, където прекарва огромна част от времето си. Преди 10 години твърдо взема решение, че би трябвало да се откаже от услугата на електроразпределителното сдружение. Причината е доста неприятен персонален опит, който му потвърждава, че сметката за ток няма нищо общо с това, какъв брой електрическа енергия харчи човек. И по-конкретно нереално високите сметки за ток " незабавно откакто се показвах по тв приемника ", както и непостоянното електрическо напрежение, което получава.

По същото време вижда, че за последните седем години нещата с построяването на фотоволтаични мощности за домашни цели - софтуерно, и като инвестиция, внезапно се трансформират към положително.

За този интервал системите се усъвършенстват рекордно бързо, а цените падат осезаемо – към четири пъти. Това изяснява и наклонността през последните години от ден на ден хора да слагат сходни уреди за лични потребности в частните си домове.

За по-малко от 10 години инвестицията може да бъде изплатена, само че пък след наложително подписване на контракт със електроразпределителното сдружение.

 Слънчевата сила като път към свободата за един жител на село Миндя
© ЕвгениДайнов

Така Евгени Дайнов също се взема решение на тази крачка към ВЕИ за домашни цели и влага в слънчева система, инсталирана преди година и половина в двора му във великотърновското село. 12-те слънчеви панела в средата на двора скоро стартират да се употребяват и като беседка, само че бързо потвърждават на притежателя си, че инвестицията му си е коствала.

" За този интервал месечните ми сметки за ток са към 14 лв., против което за последната година локалното електроразпределително сдружението ми е платило към 1000 лв. за ток, който аз приписвам към тяхната система ", описа Дайнов.

 Слънчевата сила като път към свободата за един жител на село Миндя
© ЕвгениДайнов

Възобновяемата сила му дава самостоятелност и това личи най-много, когато поради повреди електрозахранването в района е прекратено. Например през последната тежка зима при започване на 2017 година, когато в село Миндя никой не е имал електричество в продължение на няколко дни.

Системите до 30 киловата конфигурирана мощ се конфигурират бързо – за 10 дни, само че много по-дълъг е процесът, обвързван с вървене по институциите, които уреждат регулациите. " Говоря със съседи и другари. Засега бюрократщината съумява да откаже хората от този избор.Но това ще се промени доста бързо, " уверен е Дайнов, който по този начин " се усеща самостоятелен и живее свободата си ".
 Слънчевата сила като път към свободата за един жител на село Миндя
© Евгени Дайнов
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР