Енергийната криза се задълбочава, което увеличава натиска върху суровините. Енергоемки

...
Енергийната криза се задълбочава, което увеличава натиска върху суровините. Енергоемки
Коментари Харесай

Пет ключови индустрии ще пострадат сериозно от енергийната криза


Енергийната рецесия се задълбочава, което усилва натиска върху суровините. Енергоемки браншове, в които се включват първични материали като стомана, торове и алуминий, най-широко употребяваният непочтен метал, са принудени да затворят заводи или да трансферират растящите разноски. При материалите, които са от решаващо значение за батериите на електрическите автомобили и генерирането на слънчева сила, също се усеща напрежение.

Това може да окаже спомагателен напън върху семействата, които са изправени пред най-лошата рецесия при разноските за живот от десетилетия.

Ето какви са проблемите другите браншове на суровините до момента:

Индустриални метали

Европа към този момент е изгубила към половината от потенциала си за размразяване на цинк и алуминий през миналата година, а други фабрики също ще бъдат затворени.

Тази седмица Norsk Hydro разгласи, че възнамерява да затвори цех за размразяване на алуминий в Словакия в края на септември поради скок на цените на електрическата енергия, а Nyrstar разгласи, че ще спре топлинното оборудване Budel в Холандия. При необикновено ниски ресурси на локална борса, това може да докара до по-голяма взаимозависимост от вноса за облекчаване на търсенето, написа Bloomberg.

Секторът е обиден и в китайския Съчуан, една от най-населените провинции на страната, и където сушата лимитира производството на хидроенергия. Това принуди топили ното дружество Henan Zhongfu Industry Co. да спре производството за една седмица за някои единици там.

Американските снабдители също страдат. Големият производител на алуминий Century Aluminium разгласи по-рано тази година съобщи, че стопира своя цех в Кентъки, откакто разноските за сила доближиха точката, в която е нерентабилно да се ръководи.

Стомана

Спирането на електрозахранването в китайския Съчуан засегна над 70% от локалните стоманодобивни фабрики или посредством прекъсване на производството, или посредством ограничавания. Това оказва напън върху цените на желязната руда, употребена за производството на стомана.

British Steel е измежду компаниите в тежката индустрия, която увеличи цените на фона на внезапно възходящите разноски за сила. Въпреки че това даваше резултата в предишното заради силата на европейската строителна промишленост, този път ще бъде по-голямо предизвикателство, защото по-слабата стопанска система понижава вероятностите за търсене.

Най-малко две стоманодобивни заводи в Съединени американски щати започнаха да стопират някои интервенции, с цел да понижат разноските за сила.

Зелени метали

Енергийната рецесия в Китай ще принуди бранша на произвеждане на акумулатори да се приготви за по-високи разноски за основни материали като литий. Съчуан дава отговор за над една пета от химическото произвеждане на литий в Китай през предходната година, съгласно BloombergNEF, анализаторите чакат цените да се повишат в кратковременен проект.

Провинцията е значима и за производството на полисилиций, употребен в слънчеви панели. Цената на металния силиций, който също се употребява във всяка една електроника, от компютърни чипове до коли, скочи с 12% единствено за седмица.

Торове

Европейските компании за торове разчитат на газ за производството на значими хранителни субстанции и още веднъж би трябвало да лимитират активността си. Подобно нещо се случва в Китай. На Фермерите ще им се наложи да употребяват по-малко торове, заради по-малката наличност, рискувайки да получат по-малки реколти.

Смята се, че минимум една четвърт от европейския потенциал за азотни торове към този момент е изгубен и Международната асоциация за торове предвижда, че световното потребление ще спадне най-вече от 2008 година през идващия сезон.

Захар

Европейският захарен колос Suedzucker разгласи, че има проекти за прекосяване от газ към други енергийни източници, в случай че Русия спре потоците. По думите на анализаторите това може да е безценен развой и да значи още по-скъпа захар за потребителите, което в допълнение усилва сметките за хранителни артикули, които скочиха, откакто международните цени на храните доближиха рекордни равнища.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР