Енергийна комисия одобри законопроекта за ратифициране на Споразумението между правителството

...
Енергийна комисия одобри законопроекта за ратифициране на Споразумението между правителството
Коментари Харесай

Енергийна комисия одобри сътрудничеството със САЩ за нови реактори в АЕЦ "Козлодуй"

Енергийна комисия утвърди законопроекта за одобрение на Споразумението сред държавното управление на Република България и държавното управление на Съединените американски щати за съдействие по Проекта за създаване на нуклеарна мощ на площадката на АЕЦ " Козлодуй " и Ядрената стратегия за цивилен цели на България, подписано в София на 12 февруари 2024 година
 
България, както и други страни членки употребяват нуклеарна сила като част от своя народен енергиен микс, съгласно депутатите. Ядрената сила е потвърден беземисионен запас и като подобен тя е основен детайл в структурата на енергийния баланс на страната за гарантиране на сигурни и надеждни енергийни доставки, както и за ефикасна битка с климатичните промени.
 
Европейската зелена договорка не изключва развиването на нуклеарната сила, се показва в претекстовете. Доказателство за това са двете нови тактики на Европейска комисия за консолидиране на енергийния бранш и развиване на водорода, оповестени на 8 юли 2020 година по линия на Европейската зелена договорка.
 
В тях всички разбори и оферти се базират на данни от Съобщението на Европейската комисия " Чиста планета за всички европейци " и дават опция за потребление на нуклеарни технологии за произвеждане на декарбонизирани газове, в това число водород.
 
Продължаване на употребата на наличните мощности от България, както и реализирането на нови нуклеарни мощности ще е от стратегическо значение за опазване на енергийната сигурност на страната, съкращаване на излъчванията от парникови газове и понижаване на зависимостта от импорт на енергийни запаси по разходоефективен и конкурентоспособен метод, в подтекста на задачата на Европейския съюз за климатична индиферентност до 2050 година и целите на Европейската зелена договорка. Европейска комисия и ЕВРАТОМ не са поставяли въпроса за технологията и мястото, където ще се построява нов блок, стана ясно от думите на енергийния министър Румен Радев, представени от News.bg.
 
По думите му задачата е всичко да стане по оптимално транспарантен метод. От " Възраждане " спориха с министъра за технологиите, изпълнителя на инженеринга и други въпроси, само че до сериозен спор не се стигна. 17 депутати бяха " за " ратификацията, 4 гласоподаваха " срещу ".
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР