Емил Нейков спечели бронзов медал на скиф на Световното първенство

...
Емил Нейков спечели бронзов медал на скиф на Световното първенство
Коментари Харесай

Нейков взе бронзов медал на скиф на Световното в Пловдив

Емил Нейков завоюва бронзов орден на скиф на Световното състезание по гребане за мъже и дами до 23 години в Пловдив. Българският гребец приключи на трето място във край А в дисциплината. Златото е за Пьотр Пломински от Полша, среброто – за Андрю Шиън от Ирландия.

Нейков, който през вчерашния ден даде най-хубаво време в полуфиналите, през днешния ден още веднъж заложи на доста мощни финални метри и приключи за 6:55.60 минути. Той изостана единствено на 81 стотни от спечелилия. Андрю Шиън изпревари Нейков единствено с 9 стотни.

Това е трети орден за българина от Световно състезание за младежи до 23 години. Предишните са златно отличие от Рачице, Чехия през 2021 година и бронзов орден от Варезе 2022 година

„ Изключително съм благополучен и щастлив, че за поредна година съумях да се преборя за орден. Щастлив, че съумях да завърша тази възрастова група с орден и оттук насетне е време за мъжете. През предходната година Световното мина по една концепция по-лек метод. Тази година се намирам на родна земя и виждам в очите на хората с каква вяра ми пожелават триумф и чакат някой към този момент да може да се пребори, с цел да донесе орден за България. Когато заставаш на старта, всички тези хора тръпнат в очакване, до момента в който в чужбина това напрежение го няма. Всички тук те чакат с неспокойствие и ти не можеш да си позволиш да ги разочароваш. Това са огромни страсти, които малко или доста биха могли да ти попречат “, съобщи Нейков след финалната гонка.

„ Доста тежко вървях в самото начало на дистанцията. След 700-ия метър просто затворих очи и си споделих, че тук е времето да покажа на какво съм кадърен и да трансформира нещата, тъй като няма по кое време повече. Няма да имам друга година в тази възрастова група и всичко е тук и в този момент. Не го ли направя в този момент – няма по кое време. Стартирах от 700-ия метър, затворих очи и във финалния спринт мога да кажа, че не съм си поел въздух “, сподели още бронзовият медалист на скиф.
Нейков: Ще опитам да взема квота за Париж 2024
„ Ще имам два опита да взема квота за Олимпийските игри в. Единият ще е още тази година в Белград, където има Световно състезание за мъже. Ще се опитам да направя една добра композиция с моя съотборник Лазар Пенев. Той минава от лека към тежка категория, нека да му се отрази добре и да успеем да се сработим. Имаме нужното време за това, да създадем един опит. Следващата подготовка за олимпийска квота ще е през месец май следващата година. Това са двете надпревари, към които ще се насочим, само че първо следва да си създадем една равносметка до тук по какъв начин върви подготовката и на какво би трябвало да се обърне внимание “, приключи Емил Нейков.

Председателят на българската федерация по гребане и татко на Емил – Свилен Нейков, не скри задоволството от триумфа на своя наследник.

„ Щастливи и радостни сме от неговите завоевания. В България натоварването, което той получи, е малко по-голямо, което е обикновено. От друга страна, топлината, с която го посрещна публиката в последните 500 метра, му влияе и той съумя да извади и запасите, с цел да може да покаже този резултат. Всичко се крие в подготовката и в бъдеще се надявам единствено да бъде здрав и да реши, че желае да продължи да се състезава. При такава конкуренция, не може да не съм удовлетворен от достижението му “, разяснява Свилен Нейков.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР