Емблематичният спектакъл на Александър Морфов Хъшове“ ще се играе за

...
Емблематичният спектакъл на Александър Морфов Хъшове“ ще се играе за
Коментари Харесай

„Хъшове“ пак пада от афиша на Народния?

Емблематичният театър на Александър Морфов „ Хъшове “ ще се играе за последно на 27 октомври и по-късно евентуално няма да бъде залаган в афиша на Народния спектакъл, настояват актьорите от постановката Рени Врангова и Валери Йорданов. Техният съвет към феновете е да зададат въпроси по тематиката към шефа Васил Василев, за чиято оставка двамата се борят към този момент година.

 

Както е известно, Василев уволни дисциплинарно Морфов като основен режисьор на трупата, въпреки че бе определен на поста шеф на Народния спектакъл с обещанието да върне всички постановки на режисьора, както и него самия. Впоследствие двамата влязоха в изострен спор, който стана и обществен, а в ябълка на раздора сред тях се трансформира назначението на дълго- годишния пиар на Движение за права и свободи Велислава Кръстева за пиар на Народния спектакъл.

 

В програмата за ноември и декември „ Хъшове “ не попада, въпреки че спектакълът по повестта на Иван Вазов „ Немили-недраги “ се радва на голям интерес и билетите се изкупуват доста бързо, макар че премиерата беше преди 20 години. От афиша на Народния падна и постановката на Морфов „ Животът е прелестен “, откакто изпълняващият основната роля Камен Донев отхвърли да играе в символ на взаимност с уволнения режисьор.

 

Прави усещане обаче, че Александър Морфов не е зачеркнат напълно от шефа Василев, защото той кани в София различен театър на режисьора – „ Антигона “. Морфов сложи този театър в Плевенския спектакъл, чийто шеф преди време бе Васил Василев.

Същевременно най-големият бранител на Морфов измежду актьорите – Валери Йорданов, пусна ария в негова отбрана, озаглавена „ Няма някогашни хъшове “. Той сътвори песента и видеото към нея дружно с групата „ No More Many More “.

 

Клипът, на който Валери Йорданов е режисьор, съчетава документални фрагменти от работата на групата в студиото, както и фрагменти от кино лентата „ Хъшове “ на режисьора Александър Морфов. „ Няма някогашни хъшове ” е директно обвързвана с борбите в Народния спектакъл и отразява и публичния пейзаж в страната. Актьорът за едно с вокалиста на „ No More Many More “, са създатели на стиховете и на музиката. Малката щерка на Валери Йорданов – Яна също взе участие в песента и видеото.

 

 

„ Трябва да продължаваме борбите си за по-добро. тази ария е тъкмо за такава борба. Тя не е вопъл, не е стон, тя е просто безапелационна поръчка: „ Ние сме тук и продължаваме! “. Аз не преставам да упорствам, че този шеф би трябвало да си отиде.

 

Достатъчно доста навреди. Продължавам да упорствам, че Александър Морфов и други хора, освен в областта на изкуството, които заради разлики и изказано мнение или противоречие с нещо и персонален протест, биват потъпквани. Това не е вярно. Това не е почтено. Продължавам да

настоявам, че българският народ е оживял поради своите характерности и поради своите характери. Затова е оживял и е останал мощен “, безапелационен е Валери Йорданов в претекстовете си за основаването на песента „ Няма някогашни хъшове “.

 

В клипа са употребявани и много фрагменти с Чочо Попйорданов от кино лентата „ Хъшове “. В спектакъла и в сериала той играеше ролята на Македонски.

 „ Ако Чочо беше жив, светла му памет, допускам, че щеше да има взривоопасни реакции. То нямаше да е просто писане на заявки, на молби или безмълвен митинг пред министерства. Не знам какво щеше да направи. Той беше доста луда глава, доста избухлив българин, само че и доста правилен другар. Приятел освен на хората към себе си, само че и на идеята на театъра “, показа Валери Йорданов, уверен, че Чочо щеше да пази до дъно Александър Морфов.

Инфо: Уикенд

Тагове: Рени Врангова Валери Йорданов Чочо Попйорданов Александър Морфов Васил Василев „ Хъшове “ спектакъл народен театър афиш
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР