Емблематичната за родния спорт зала Универсиада в София за пореден

...
Емблематичната за родния спорт зала Универсиада в София за пореден
Коментари Харесай

Зала Универсиада отново се продава на търг

Емблематичната за родния спорт зала Универсиада в София за следващ път е на обществена обмен. Търгът, разгласен от ЧСИ, за спортния обект ще е пети подред, като цената от 18 млн. лева е паднала на 10.5 млн. лева, което е с 1,4 млн. лева по-малко от предходния път, за оповестеният на 18 декември търг.

Универсиада е на " Шипченски проход " в регион Слатина на Столична община. А кметът на региона Георги Илиев към този момент е провел първични диалози на Московска 33 по предлагането залата да се купи от Столична община. Идеята е колкото е подобаваща, толкоз е и виновна, и сложна за осъществяване, само че пък не е невъзможна.

Предложенията за наддаване се вършат в канцеларията на Софийския областен съд от 17 ноември до 17 декември и се внася авансово 10% от началната цена. А обществената обмен ще се състои на 18 декември.

Залата е разполощена на повърхност от 4317 кв. В постройката има три зали, 10 кабинета, радиокабина, осветителна кабина, три коментаторски и четири съблекални. Допълнително е пристроена подготвителна зала на два етажа. Спортното оборудване е с потенциал от 2300 места и над 1500 кв. м изложбена повърхност. Подходяща е за няколко типа спорт, както за тренировки по този начин и за надпревари.

Преди година Столична община избави къщата на Яворов като я купи в последния миг и я избави, а парите бяха обезпечени от страната. За пазаруването на Универсиада може да се направи и публично-частно партньорство, само че сигурно ще е много добра облага от страна на Московска 33.

София получи европейско самопризнание за София-Европейска столица на спорта и ще й отива на Столична община да има една огромна и съвременна спортна зала със славна история. И е заслужено от държавна, минала през разрухата в частни ръце, още веднъж да бъде обществена благосъстоятелност.

Зала Универсиада е издигната от страната в далечната 1961 година за семейството на София за Универсиадата - Световните студентски летни игри. В нея се играха мачовете от Световната лига по волейбол, когато България се подреди на 4-то място. Легендарни са и мачовете на националния тим по баскетбол, както и семействата в двата спорта.

Сега страж на залата е баскетболния треньор Константин Папазов. Емблематичния състезателен обект беше държавна благосъстоятелност, само че тъкмо когато се одобри забранителен за продажба лист на спортни обекти, Универсиада стана частна. До тогава тя е част от активите на комерсиалното сдружение " Олимпика " с принципал спортното министерство.

През 2005 година, по времето на спортния министър Васил Иванов Лучано, залата дружно с почивната станция на БСТ на Златни пясъци, са апортирани в сдружение на трима 21-годишни младежи от Национална движение „Симеон Втори". Подарък несъмнено е огромен. Апетитната договорка тогава е поради терен към залата, който е откъм Министерство на външните работи. Точно за този парцел през 2006 година имаше план за огромен хотел.

Още в тези години емблематичната спортна зала е ипотекирана. През 2009 година Универсиада става благосъстоятелност на " Велдер Билд " за 9.5 млн. лева В момента за надзирател на парцела е избран баскетболният треньор Константин Папазов.

Според осведомени с парцела цената от 10 млн. лева е прилична, само че ще са нужни съвсем още токова за ремонт и спортните зали, с цел да бъдат по стандартите на интернационалните федерации. Зала Универсиада е част от спортната история на България, донесла популярност на десетки родни тимове и спортисти по света.

Източник:
Снимки: Владимир Иванов, Sportal.bg
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР