Емблематичната самоводска чаршия във Велико Търново е eдна от спирките

...
Емблематичната самоводска чаршия във Велико Търново е eдна от спирките
Коментари Харесай

Румънското туристическо царство

Емблематичната самоводска чаршия във Велико Търново е eдна от спирките в множеството туристически обиколки на града

© Цветелина Белутова Над половината от непознатите туристи са от северната съседка, само че броят им в последно време се свива.Нова ниша през годината са круизните пътувания по Дунав, в които градът е включен в стратегиите.Има забележим растеж на частните жилища и къщи, които се отдават чартърен на туристи. 125 млн. лева са приходите на великотърновските компании в бранш туризъм за предходната година.
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
" Велико Търново е град с население 75 хиляди поданици, а годишно е посещаван от близо 1 млн. туристи. " Или най-малко по този начин написа в формалния уебсайт на надпреварата за европейска столица на културата, в което остарялата българска столица стигна огромния край, само че в последна сметка загуби борбата с Пловдив. Как е обмислен средногодишният брой туристи в града е мъчно да се каже: съгласно данните на Националния статистически институт да вземем за пример през предходната година пренощувалите посетители в цялата Великотърновска област са 215 хиляди души, а съгласно данните на районния исторически музей - топ обектът в града (а и в България) " Царевец " е посетен от 245 хиляди души. Независимо от числата обаче, че във Велико Търново има доста туристи, може да се види даже с една бърза разходка - да вземем за пример по известната самоводска чаршия.

Много по-важният въпрос от броя гости е обаче какво тъкмо те носят на локалната стопанска система. А то като че ли не е доста за разлика от съотношението поданици - посетители: при обща стопанска система за 5.4 милиарда лева приходите от туризъм на всички компании от бранша в региона за предходната година са 125 млн. лева Това, несъмнено, е растеж по отношение на предходните години. Не регистрира и напълно резултата върху свързани промишлености като превоз, търговия, услуги. Но в същото време числата са очевиден сигнал и за това, че капацитетът на един от най-красивите райони в България в областта на туризма не е напълно разпрострат.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Румънците...

Не е нужно човек да обикаля дълго из Велико Търново, с цел да усети, че несъмнено става дума за туристически град - групи, които преглеждат забележителности, десетки заведения, магазини, занаятчийски ателиета. Градът е измежду дребното, в които сезонност на процедура няма - въпреки топлите месеци да са по-силният интервал за визити, главните атракции като " Царевец " работят 365 дни в годината. Традиционно най-слаби са януари и февруари, когато локалният бизнес разчита главно на обособени празнични дни. Сред гостите доминират чужденците - техният дял е към 60% от всички посетители годишно. Има, несъмнено, избрани интервали, в които българите са най-вече, само че те постоянно са свързани с празници или значими исторически дати.

Една бърза разходка около много от забележителностите елементарно може да покаже кой е главният непознат пазар за локалния туризъм: на доста места има надписи на румънски, той е и най-често чуваният език около забележителностите, въпреки че миксът е впечатляващ: в есенно Търново може да бъдат срещнати китайци, руснаци, испанци, французи и други

По оценки на локалния бизнес румънците са най-малко половината от задграничните туристи в града, като в предишни години делът им е бил по-висок. А профилът им не се разграничава доста от този на българите - пътуват най-вече самостоятелно със личен превоз, главно за уикендите и огромни национални празници, както и комбинирайки отмора в града с такава на българското или гръцкото крайбрежие. Съответно една огромна част от тях се настаняват в по-малки хотели, къщи за посетители, даже частни жилища и квартири.

Много представители на локалния бизнес свързват евентуален спомагателен растеж на румънския пазар с плана за ремонт и уголемение на пътя Русе - Велико Търново, който би съкратил часовете за пътешестване. Потенциал има и в удължаването на престоя - в този момент рядко той е повече от 2-3 дни.

... и всички останали

В последните две години съгласно локалния бизнес има очевидно нарастване на туристите от други страни. Велико Търново обичайно е част от обиколните турове в страната за културен туризъм и растежът при тях разумно носи и повече бизнес в града. С такива турове на визити идват испанци и французи, които имат максимален дял в проведените почивки, само че и англичани, италианци и други

" Най-бързо разрастващ се в този момент е азиатският пазар ", разяснява Иво Стайков, шеф на един от най-големите хотели във Велико Търново - " Гранд хотел Янтра " (част от " Шарлопов груп " ). През последните две години растежът при него е 20-25%.

Всъщност Търново дружно с Казанлък и Карлово, където се организират празници на розата напролет, са единствените дестинации в България, които притеглят интереса на туристи от Япония и Китай. Разликата в този момент е, че Велико Търново е попаднало в туровете на към 10 туроператора за азиатски туристи, главно от Китай, които не са единствено в България. Обикновено става въпрос за турове с дълготрайност към две седмици, чиито стратегии комбинират разглеждането на забележителности в Румъния, България, от време на време Сърбия и други страни в района.

Новата ниша, която през тази година се усеща в града, са круизните пътувания по река Дунав, които обичайно потеглят от Германия или Австрия. През 2019 година градът дружно със прилежащото Арбанаси са включени в такива стратегии за обиколка на Централна и Източна Европа. Очакванията са, че тази наклонност ще продължи и през идната година, само че обичайно този вид туристи идват единствено денем.

Новите гостилници

Недовършената автомагистрала " Хемус ", несъществуващият уголемен път Русе - Велико Търново, трафикът в града и неналичието на задоволително паркоместа са забележимите инфраструктурни проблеми, които сигурно основават компликации на локалния туристически бизнес. Но чисто като туристическа инфраструктура през последните години има очевидно усъвършенстване. По данни на националния туристически указател 236 места във Велико Търново одобряват туристи. В прилежащото Арбанаси техният брой е 42. В региона има един петзвезден хотел и осем четиризвездни, което евентуално е най-високото равнище в България за град с сходна величина в страната. През последните години част от хотелиерите в града вложиха в възобновяване на базите, само че огромни вложения в нова туристическа база по-скоро няма като се изключи Арбанаси (виж прилежащия текст).

Това, което очевидно се трансформира във Велико Търново, е нарастването на дребните фамилни хотели и частни жилища и квартири, които се отдават на туристи. Ако допреди пет години те бяха главно във и наоколо до остарелия град, в последно време от ден на ден навлизат и в другите квартали и в околните села. В момента единствено в платформата Airbnb във Велико Търново има 228 места за настаняване. А аргументите за това са разнообразни: от една страна, в града идват много самостоятелни туристи, главно от България и Румъния, което основава пазар за такова търсене. От друга, на този пазар стартират да навлизат и притежатели на жилища, които обичайно ги отдават чартърен на студентите в града, само че имат " празни " интервали около ваканциите и формалните празници, което пък е пиков интервал за туристическите настанявания.

На бизнес равнище локалният туризъм се сблъсква, както на доста други места, с неналичието на подготвени фрагменти, въпреки в града да има гимназия, която приготвя такива. " Проблемът е изключително огромен в ресторантьорството ", разяснява Иво Стайков.

На този стадий, в който по-големите хотелиери вършат договарянето за идващия деен сезон, започващ от пролетта, прогнозите са, че обстановката ще бъде сходна с актуалната година. А тя е относително добра на фона на проблемите в другите сегменти на туризма - да вземем за пример по Черноморието.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР