Еманюел Макрон заяви в интервю, че ще подкрепи германския канцлер

...
Еманюел Макрон заяви в интервю, че ще подкрепи германския канцлер
Коментари Харесай

Ще стане ли Меркел шеф на Еврокомисията?

Еманюел Макрон съобщи в изявление, че ще поддържа немския канцлер Ангела Меркел, в случай че тя се кандидатира за правоприемник на Жан-Клод Юнкер на председателския пост в Европейската комисия, съобщи Ройтерс.

В размяната на въпроси и отговори с швейцарската френскоезична телевизия ЕрТеЕс френският президент уточни, че въпреки всичко не може да приказва от нейно име. " Но в случай че тя желае това, ще я поддържа ", сподели той. " Разбира се, че ще го направя, преди всичко тъй като считам, че се нуждаем от някого, който е мощен като персона. Европа се нуждае от нови и от мощни лица, по тази причина се нуждаем от персони, които да въплъщават тези качества ", добави френският президент.

Макрон и отиващият си ръководител на Европейския съвет Доналд Туск са измежду тези, които желаят дами да заемат два от четирите овакантяващи се тази година висши постове в евроинституциите - председателските в Европейска комисия, Европейския съвет и Европейския парламент и този на първия посланик на Европейски Съюз. " Нуждаем се от паритет ", съобщи Макрон пред ЕрТеЕс.

Германският водач е казвала, че ще се отдръпна от политиката, откакто през 2021 година завърши четвъртият й мандат. Но някои в съюза се надяват тя да размишления предвид на огромния й опит и ангажираността й с идеята на Европейски Съюз.

По-рано в Брюксел Юнкер, чийто мандат приключва на 31 октомври, беше запитан дали счита, че Меркел би трансформирала решението си и би се кандидатирала за върховен европейски пост. " Не считам ", отговори той.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР