Елизабет Александра Мери Уиндзор, известна и като Лилибет, е родена

...
Елизабет Александра Мери Уиндзор, известна и като Лилибет, е родена
Коментари Харесай

Елизабет Втора днес става на 96: великолепният и труден живот на кралицата, която цял свят харесва

Елизабет Александра Мери Уиндзор, известна и като Лилибет, е родена на 21 април 1926 година без въобще да чака, че ще стане кралица. Нейната орис обаче се трансформира трагично, когато бездетният й чичо Едуард VIII абдикира през 1936 година, с цел да се омъжи за два пъти развежданата американка Уалис Симпсън.

Бащата на тогавашната принцеса Елизабет поема короната като Джордж VI и Лилибет внезапно се оказва наследница на трона.

Милиони деца мечтаят да не вървят на учебно заведение. Елизабет е освободена от това обвързване. Тя получава образованието си от частни учители в двореца, които ѝ преподават всички значими предмети, плюс конституционна история, право и френски език.

Въпреки това Елизабет на няколко пъти признава, че съжалява за пропуснатото учебно заведение.

На своя 21 рожден ден тя дава обет до края на живота си да служи на родината, без да знае, че той ще бъде подложен на съществено тестване по-бързо, в сравнение с самата тя чака.

Нейният татко умира ненадейно през 1952 година на 56-годишна възраст и Елизабет става кралица на нежната възраст от 25 години. По това време тя е омъжена за Филип – неин отдалечен братовчед, който тя разказва като „ моята мощ и опора “.

По време на нейното ръководство „ мадам “, както е наричана от своите жители, има власт над 53-членната английска Общност на нациите, в която влизат 15 някогашни колонии, в които тя към момента е суверен, като Австралия и Канада.

Като млада кралица тя претърпява разпадането на Британската империя, а по-късно и Студената война. За времето на нейното ръководство са се сменили 14 министър-председатели - от Уинстън Чърчил през Маргарет Тачър до Борис Джонсън.

Елизабет има четири деца от брака си с принц Филип, за който се дами през 1947 година.

Най-големият наследник, престолонаследникът принц Чарлз се дами за лейди Даяна през 1981 година. Този брак обаче бързо се проваля, а и освен той - всичките деца на Елизабет като се изключи най-малкия наследник Едуард се развеждат, като всичко това е съпроводено от кавги.

"Традицията " на проблемите продължава и с внуците - принц Хари и брачната половинка му Меган се отхвърлиха да бъдат настоящи членове на кралското семейство, редом вървят клюки за евентуален техен бракоразвод.

Синът на кралицата - принц Андрю - се забърка в секс скандал и беше изправен пред съда в Съединени американски щати. Елизабет трябваше да преживее и гибелта на снаха си Даяна, само че най-тежко я засегна загубата на нейния брачен партньор Филип, за който бе омъжена в продължение на 73 години. Тя се елементарни с обичания си Филип на 9 април 2021 година - директно преди 95-ия си рожден ден.

Елизабет Втора държи голям брой забележителни върхове: тя е най-възрастната кралица на власт и е с най-продължителния брак в английския кралски двор.

Още коронацията ѝ се трансформира в историческа при излъчването си по малкия екран: в никакъв случай преди публиката не е била толкоз многочислена - 30 милиона фенове по целия свят.

А и никой преди нея не се е задържал толкоз дълго време на трона. След две години тя даже би могла да доближи френския крал Луи XIV (Кралят Слънце), управлявал в продължение на 72 години.

Най-вероятно кралицата разполага и с най-голямата сбирка от шапки. Но в случай че това е единствено съмнение, факт е, че елегантните костюми и шапки в звук си остават нейна запазена марка до през днешния ден. Те се шият особено за Елизабет в сходство с съответните мотиви.

Тя обожава кучета. Породата корги от много време са огромна нейна уязвимост, дружно с конете. Първото корги се появява в живота ѝ през 30-те години на предишния век, когато кралят получава като подарък кученце на име Дуки. Любимото корги на Елизабет обаче се споделя Сюзън, чийто потомци в продължение на 80 години живеят в Бъкингамския замък и радват кралското семейство.

Тази година британците ще имат не един, а два спомагателни неработни дни - с цел да могат да се насладят на празненствата: рожден ден и платинен празник.

На 6 февруари 2022 година кралица Елизабет означи 70-годишнината си на английския трон. Платиненият празник ще бъде празнуван с четиридневни празненства през юни.

И всичко ще бъде изключително тържествено: на втори юни празненствата ще стартират с обичайния боен церемониал, който от епохи се провежда за рождения ден на английския монарх, без значение от това по кое време тъкмо е самият рожден ден. Очаква се повече от 10 млн. индивида да вземат присъединяване в тържествата. Състезания с коне, измисляне на рецепта за сладкиш, засаждане на дръвчета - това са единствено част от интензивностите, планувани за дните сред 2 и 5 юни.
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР