Елиз Берлински, преподавател в Copenhagen Business School, в анализ за

...
Елиз Берлински, преподавател в Copenhagen Business School, в анализ за
Коментари Харесай

Либертарианството на Марк Зукърбърг като технофеодализъм

Елиз Берлински, учител в Copenhagen Business School, в разбор за The Conversation
От психическите опити върху несъзнаващи консуматори на Фейсбук през 2014 година, през абсурда с Cambridge Analytica през 2018 година до Фейсбук Files през 2021 година - несъгласията към компанията са многочислени. Въпреки увеличаващите се апели за бистрота Марк Зукърбърг, основен изпълнителен шеф на Meta (в предишното известна като Facebook), в никакъв случай не е бил изключително податлив да се ангажира с някакви съответни дейности.
Елиз Берлински, учител в Copenhagen Business School, в разбор за The Conversation
От психическите опити върху несъзнаващи консуматори на Фейсбук през 2014 година, през абсурда с Cambridge Analytica през 2018 година до Фейсбук Files през 2021 година - несъгласията към компанията са многочислени. Въпреки увеличаващите се апели за бистрота Марк Зукърбърг, основен изпълнителен шеф на Meta (в предишното известна като Facebook), в никакъв случай не е бил изключително податлив да се ангажира с някакви съответни дейности.

Това може да се изясни с обстоятелството, че обществените медии оперират в така наречен стопанска система на вниманието. Техният логаритъм - системите за класификация и рекомендация, които употребяват, с цел да филтрират и оферират наличие, се стреми да усили оптимално времето, което потребителите прекарват в дадена платформа. Целта е те да бъдат изложени на реклами за по-дълъг интервал и също по този начин да се съберат повече персонални данни, които след това да бъдат монетизирани. За да създадат това, фирмите по този начин структурират своите логаритми, че да провокират несъмнено държание - те повишават нашите стремежи и ни предизвикват неотложно да ги задоволим, като по този начин ни лишават от способността в действителност да избираме .
Реклама Да загубиш следите на публикуваната погрешна информация
Настоящото ми проучване се концентрира върху това по какъв начин са конструирани и по какъв начин се разрастват тайните обществени придвижвания, в това число QAnon - групата, която имаше централна роля в щурма на Капитолия в Съединени американски щати през 2021 година За мой шанс през 2019 година Meta даде началото на пилотна стратегия, " с цел да си партнира с откриватели и учени и да им помогне да изучат разпространяването на обществено наличие във Фейсбук и Instagram ". Програмата приоритизира следенето на тематики като погрешната информация, изборите и ковид-19, като анализирането става допустимо посредством базата данни на Фейсбук CrowdTangle.

Но от бърз взор върху документите, описваща наличните данни, излиза наяве, че CrowdTangle е основана по метод, който прави съвсем невероятно да се извърши изследване на огромно разпространяване на подправени вести от групи като QAnon. Например наличие, изтрито от Фейсбук или Instagram, се изтрива също и от CrowdTangle. Първоначално Meta не бе склонна да спре разпространяването на погрешна информация от QAnon, а когато компанията най-сетне взе ограничения, тя отстрани наличието и от базата данни, която откривателите трябваше да употребяват, с цел да учат похватите на QAnon.
Фейсбук блокира архивирането на своите страници и групи, което го прави най-рестриктивната медиа.
Не единствено базата данни CrowdTangle е сама по себе си непрозрачна, а това се отнася и за процеса по кандидатстване за достъп. За да се включат в нея, откривателите би трябвало да показват своя персонална информация, да опишат своето изследване и по какъв начин считат да употребяват данните. В отговор на кандидатурата се получава автоматизиран мейл, в който се показва, че Meta ще се свърже с вас, в случай че реши, че изследването може да бъде позволено, без да се дават повече детайлности. Макар че хората в университетските среди са привикнали да бъдат оценени, това, което е по-малко всекидневно, е, че не се дава информация както за упованията, по този начин и за критериите за оценяване. Какво чака Meta да получи от тази стратегия?
Реклама
Когато търсиш данни, до които няма пряк достъп, доста ефикасен метод е да потърсиш Wayback Machine на Internet Archive, която обезпечава достъп до уеб страниците, както са били на избрана дата. Макар да е допустимо да получиш достъп до изтрити сметки на Twitter или до изтрити страници в YouTube да вземем за пример, Фейсбук е недосегаем. Дори да се открие за какво Фейсбук не се архивира е също предизвикателство. Обяснение се появява на уеб страницата archive-it.org - Фейсбук блокира архивирането на своите страници и групи, което го прави най-рестриктивната медиа.

В резултат е извънредно мъчно да се учи по какъв начин се популяризират и по какъв начин се разрастват тайните теории и дезинформацията на платформите на Meta. Разбира се, допустимо е да се следи в действително време, преди компанията да вземе ограничения и да изтрие сходно наличие както от своите публични платформи, по този начин и от частната база данни. Но изследването на такива събития изисква да имаш достъп и да можеш да изучаваш цялостната динамичност на процеса, тъй като единствено по този начин целият пъзел може да бъде съединен.
Да изтриеш предишното
Възпрепятстваното от Meta проучването на дезинформацията в обществените мрежи е още по-притеснително, защото нейният основен изпълнителен шеф организира идеологическа акция. Той се надява да " промени метода, по който хората се отнасят към техните държавни управления и обществени институции ", и признава, че най-добре може да бъде разказан като либертарианец - популистка идеология, която в някои форми упорства за понижаване на ролята на държавното управление до безспорен най-малко .
Тези цифрови колоси в действителност трансформираха всички наши институции - от обществената сфера до работното място.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР