Елица Костова се занимава с кариерно ориентиране и развитие. Автор

...
Елица Костова се занимава с кариерно ориентиране и развитие. Автор
Коментари Харесай

Как да изберем професия: Кажете това на вашето дете

Елица Костова се занимава с кариерно насочване и развиване. Автор е на системата за реализиране на цели "Пътят на Мечтите ", наставник в редица корпоративни образования. Тя е също основател и шеф на фондация "Edu Compass”, която има за цел да подкрепя младежи в търсенето на тяхното професионално предопределение. Фондацията провежда към този момент няколко пъти безвъзмездни курсове за кариерно насочване. Предвижда се в края на календарната година да създадат още веднъж.

Елица, занимавате се с коучинг и менторство, като се пробвате да помогнете на младежите да изберат своята бъдеща специалност въз основата на своите ползи и мощните си страни като персони. Вие самата по какъв начин стигнахте до своята специалност?

– Когато бях на 19 “драмата” на множеството мои другари беше кой на кого е намигнал. Аз обаче се изтезавах какво ще изучавам, какво е призванието ми и може би бях от дребното младежи, които търсеха какво е призванието им. Една вечер по BBC чух за нова специалност – коучинг, която едвам в този момент навлиза. Усетих, че това е призванието ми и ще се занимавам таман с това! Започнах работа като преподавател в първото българско частно учебно заведение – Англо Американското Училище. Там преподавах просвета, език, водих разнообразни стратегии. Почти незабавно започнах и да съветвам кариерно младежи и възрастни. Останалото е история.

– Защо, съгласно вас, се лутат част от младежите при избора на специалност и кой би трябвало да помогне – учебното заведение или фамилията?

– Истината е от елементи явна – в учебно заведение се учат да опознават света на открито, само че и себе си. Не знаят по какъв начин да взимат решения и да разграничат каприз от цел. Не се учат да слагат и да реализират цели, с цел да знаят какво значи да положиш изпитание, с цел да стигнеш до някъде. Заедно с това, да познаваш мощните си страни, ползите си е толкоз значимо за един юноша, едвам знае коя е столицата на Буркина Фасо.

– При срещите с младежи какви въпроси ви задават най-често?

– Колебаят се сред 3-4 неща и не знаят какво да изберат. Не знаят какво да учат или какво да вършат в границите на определената компетентност (икономика, европеистика). Много постоянно желаят да се занимават с изкуство, само че родителите им ги стопират и се чудят по какъв начин да се оправят с този спор.

– Можете ли да разкажете за случай с юноша, който е бил доста комплициран, само че дружно сте намерили решение?

– Да, имаше една госпожица, която беше доста неуверена. Колебаеше се сред изкуство – керамика и просвета – биология. Избра да учи биология и да продължи с керамиката и рисуването, като направи лична галерия. Заинтригува се и от био микрията – просвета за това по какъв начин човешки творения следват формите на природата. В последна сметка тя учи, има кариерен проект и откри метод да съвмести двата си съществени интереса, които се подхранват един различен.

Ето няколко съвета за младежи, които имат разнопосочни ползи и се чудят какво да изберат:

1. Няма неправилен избор, в действителност.

Работихме с юноша, който след социология стартира да се занимава с маркетинг и образуване на събития. Опитът, набран в социологията, му беше извънредно потребен. Благодарение на него, той прави доста задълбочени маркетингови изследвания и в действителност схваща по какъв начин да продава на хората.

Съветът на Елица Костова:
Важното е да вземеш максимума от всеки опит – даже и да не е „ твоето нещо “, когато развиеш уменията, те сигурно ти правят работа в бъдеще, с каквото и да се заемеш. Не по-малко значимо е и да знаеш по кое време да се откажеш – да уцелиш момента, когато към този момент не можеш повече, взел си опит и умения и продължаваш напред, само че не тръгваш от нула.

2. Не всичко се случва в университета

Много младежи чакат, че точно университетът ще им даде бъдеща специалност. Истината е, че в множеството случаи това се случва със стаж, извънкласни действия. В работата ни с над 1000 младежа, към 60% от тях намират сполучлива реализация не 100% в областта на образованието си и са щастливи и сполучливи.

Съветът на Елица:
Още до момента в който си в университета или учебно заведение, пробвай колкото се може повече извънкласни действия или планове. Виж кои от тях в действителност те влекат и остани там най-малко за една година. Освен че стои добре в СВ-то ти, това дава задоволително време да прецениш до какъв брой този твой интерес може да се трансформира в основа за бъдещата ти кариера.

3. Оценка на ползите и мощните страни

Живеем в свят, в който планове и стартъпи от ден на ден разчитат на разбор, на схващане на средата си (обществото, стопанската система, в която ще се развиват) и на схващане за екипите си – кой член на екипа какво може да прави добре и по какъв начин. В същото време толкоз рядко в учебно заведение или университета вършим оценка на ползите и мощните си страни, а това е първата стъпка към сполучлива кариера.

Съветът на Елица:
Направи карта на ползите си. След това виж по какъв начин тези ползи и умения се свързват с съответни действия, специалности или функции. Ако не знаеш по какъв начин да подходиш, можеш да започнеш със лист на ползите и мощните си страни. След това, дружно с някой възрастен, виж кои ползи и мощни страни се комбинират в специалности (лекар, физик) или функции (координатор, наблюдател). Това е една доста лесна първа стъпка, която можеш да направиш самичък.

4. Не се става милионер за един ден

Макар да звучи доста разумно и всички младежи да се съгласяват с това, прекомерно малко съумяват да останат задоволително дълго в една сфера, специалност или работа, тъй че в действителност да станат положителни в тях. Болестта на 21ви век е хора, които са работили доста неща по малко, само че нямат едно или две неща, в които са доста положителни и с които могат да се откроят. Някои специалисти настояват, че точно това им дава необятен взор и е конкурентно преимущество. От една това е правилно, от друга неналичието на майсторство в дадена сфера няма с какво да се компенсира и води до застой в кариерата.

Съветът на Елица:
Обърни внимание на тези 3 умения и ги имай поради, когато се захващаш с университет, стаж или план:

1. Разбиране – в известна комерсиална верига супермаркети да вземем за пример, с цел да станеш районен шеф с 6 цифрова заплата, минаваш през всяка една позиция в един магазин за към година. Да!

2. Умения за обмисляне на кариерата – доста младежи, за жалост, не развиват умения да вижда по надалеч от носа си и по този начин не могат да оценят коя опция, въпреки да не наподобява доста привлекателна първоначално, може да е доста скъпа!

3. Издръжливост – дано бъдем почтени, да си заслужиш заплащане от 5000 лева на месец не идва за ден – два работа.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР