ЕЛЕНКО БОЖКОВ е роден през 1953 г. в гр. Кюстендил.

...
ЕЛЕНКО БОЖКОВ е роден през 1953 г. в гр. Кюстендил.
Коментари Харесай

Еленко Божков: САЩ продължават да натрапват ядреното си гориво

ЕЛЕНКО БОЖКОВ е роден през 1953 година в гр. Кюстендил. Възпитаник е на ВМЕИ (сега Технически университет) в София. Електроинженер. Депутат в 7-то Велико народно събрание. Бил е основен секретар на Министерството на енергетиката, член на на СД на НЕК и на УС на Топлоелектрическа централа " Марица-изток 3 ". Божков е прочут енергиен специалист и някогашен комисар в ДКЕВР. Участва в Стратегическия съвет към президента Румен Радев.

- Г-н Божков, посочихте, че има едно доста притеснително изречение от визитата на премиера Бойко Борисов в Съединени американски щати. То е: " Съединените щати и България възнамеряват също по този начин да работят дружно за усилване на енергийната сигурност на България, като поддържат експедитивното лицензиране и потребление на американско нуклеарно гориво за атомната електроцентрала " Козлодуй " при прецизно съблюдаване на условията за сигурност и диверсификация и наредбите на Европейския съюз. " Има ли съгласуемост, има ли заплаха, за каква цена става въпрос и сходна стъпка изобщо въпрос на политическо решение ли е?

- Силно обезпокоен съм от това, което се подхваща с диалозите в Съединени американски щати сред Доналд Тръмп и Бойко Борисов. Такова нещо се усещаше още от срещата, която имаше асистент държавният секретар по въпросите на сигурността на Съединени американски щати Кристъфър Форд у нас преди заминаването на Борисов. Там дори стана въпрос да се подпише едно съглашение като това, което има сред Европейски Съюз и Съединени американски щати от 1957 година И което се назовава Съединени щати - Евратом (Европейската общественост за атомна енергия). То се базира върху член 123 от американския закон за нуклеарна сила от 1954 година, в който се слагат изискванията за съдействие сред Съединени американски щати и други страни в региона на нуклеарната енергетиката. Някога това е направено с опцията да се управлява неразпространението на нуклеарно оръжие. Защото има клаузи за предпазване на отработено нуклеарно гориво, за доставка на свежо - все неща, които за нас в този момент са неприемливи и от тях следва огромна взаимозависимост. Освен всичко, там се приказва и за диверсификация на нуклеарното гориво.

- Тези щения за американското гориво не са от през вчерашния ден.

- Сигналната, тревожната лампа за потреблението на американско нуклеарно гориво в българска атомна централа е запалена още от 1994-1995 година Тогава се правеха опити да се употребява американско гориво в дребните блоковете на " Козлодуй " ВВЕР 440, които още не бяха спрени. До опити у нас не се стигна. Още тогава обаче се видя, че в други блокове, където това е опитвано, резултатите са плачевни. С течение на годините Съединени американски щати продължиха опитите си да натрапват американско нуклеарно гориво в разнообразни централи, където има съветски нуклеарни реактори. Последните образци са от Чехия и Украйна. В Украйна смениха горивото от 6 нуклеарни блока в две атомни централи. И резултатите не са положителни както в Украйна, по този начин и в Чехия. От софтуерна позиция се следи резултат на деформиране, наименуван резултат на банана. Вследствие на високите температури в радиоактивната зона на реактора се получават деформации и изкривявания. А от време на време - и пукания на циркониевите тръбички, в които са хапчетата с ураниевия концентрат, което е рисково. За да овладеят тези проблеми, специалистите понижават концентрацията на урана в горивото и то става извънредно неефективно и с по-кратък живот.

- Има ли разлика в цената?

- Разликата в цените от една сборка, както се назовава една касета нуклеарно гориво, е доста огромна. Американската коства към 1,1 млн. $, до момента в който съветската - 670 хиляди $. Изчисленията се вършат нормално за количество от 42 касети - комплектът, който се създава от свежо нуклеарно гориво. В България сега в " Козлодуй " се организира стратегия за пресмятане на икономическата успеваемост от внедряването на такива касети. Тя се управлява от Стефан Гамизов. Скоро след въвеждането на тази стратегия се смени и изпълнителният шеф на централата.

- Едва ли руснаците, които модернизират 5-6 блок, биха се съгласили на сходни опити?

- Двата работещи реактора в " Козлодуй " - Пети и Шести, бяха осъвременени и им беше продължен животът. Имаше и уговорка в контракта им за рационализация за нарастване на тяхната мощ. А това по какъв начин ще стане с американски касети? И дали руснаците ще продължат това, което са договорили във връзка с удължение на живота и във връзка с увеличение на мощността? Смятам, че те не биха поели подобен риск. Освен това сега и Пети, и Шести блок са заредени на 100% със свежо гориво. Къде вероятно ще бъдат слагани тези нови американски касети, поради които тук ще дойдат американските специалисти? В коридора ли? Реално няма къде и няма по какъв начин да се опитва, до момента в който не пристигна идната акция за зареждане. Твърдо съм срещу такива опити.

- Още преди заминаването на Борисов американският дипломат Херо Мустафа сподели, че Съединени американски щати ще ни прати нуклеарни специалисти в " Козлодуй " и " Белене ".

- Това действително се удостовери на срещата с Тръмп в този момент. Любопитното е обаче, че в взаимните изказвания - и на Белия дом, и на Министерския съвет, изобщо не се приказва за АЕЦ " Белене ". Както и за съглашението, за което към този момент обясних.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР