Електроцентралата не може да бъде възстановена, заяви Игор Сирота, директор

...
Електроцентралата не може да бъде възстановена, заяви Игор Сирота, директор
Коментари Харесай

Взривът на Каховка ще доведе до хуманитарна катастрофа?

" Електроцентралата не може да бъде възобновена ", съобщи Игор Сирота, шеф на акционерното сдружение " Укрхидроенерго ", което оперира Каховската водноелектрическа централа.

Русия твърди, че електроцентралата е била отчасти разрушена в следствие от украински обстрел. Според Киев до 80 обитаеми места са застрашени от наводнения поради разрушенията.

Водноелектрическата централа в Каховка бе завладяна в първия ден на съветското навлизане в Украйна на 24 февруари 2022 година. Според украинското разузнаване тя е била напълно минирана от съветските военни през октомври 2022 година. " Занимаваме се с евакуацията на жителите в наводнените региони. В момента се изтегля кварталът Острив в Херсон ", заяви украинският министър председател Денис Шмихал в Телеграм. До Николаев пътуват спомагателни влакове, сподели още той.

Спасители, служители на реда и доброволци оповестиха, че до 16:00 на 6 юни са евакуирали към 1300 души. На десния бряг на Днепър в Херсонска област, който се намира под контрола на украинските въоръжени сили, обстановката не е сериозна. Причината е, че височината там е по-голяма, в сравнение с левия бряг на реката.

Има риск съветски мини да доближат до обитаемоте места

Междувременно украинските управляващи предизвестяват, че изтичащата вода може да придвижи съветски мини до наводнените обитаеми места. " Барикадите от мини, сложени от врага на левия бряг, са били разрушени от водата. Мините се взривяват неконтролируемо и се носят по реката ", съобщи Наталия Хуменюк, говорителка на украинските отбранителни сили.

" Разрушенията, нанесени от водата, са големи ", съобщи кметът на град Нова Каховка Володимир Коваленко, който е разположен на 5 километра от водноелектрическата централа. Пристанището за лодки, яхтклубът, зоологическата градина и паркът към този момент са под вода. Тъй като градът е окупиран от съветските сили е мъчно да се получи информация, а връзката с интернет е прекратена, заяви още той. 

Руските военни в окупираната част на Херсонска област настояват, че не съществува заплаха за жителите на обитаемоте места по крайбрежията на Днепър.

Опасност от дефицит на вода за пиянство?

Според предварителните прогнози на " Укрхидроенерго "  цялата вода от язовира ще изтече в река Днепър през идващите 4 дни. Обемът на язовира е към 18 милиарда куб. метра. Според специалистите това ще има пагубни последствия за района.

Водата от язовира ще продължи да изтича и в идващите дни.Снимка: Evgeniy Maloletka/AP/picture alliance

" Язовирът " Каховка " ще пресъхне доста бързо. Резултатът ще бъде гола земя с тиня и стотици унищожени растения и мъртви животни. Това ще докара и до дефицит на питейна вода и суша в цяла Южна Украйна, която се е снабдяваше с вода от язовира ", разяснява пред Дъждовни води ръководителят на Националния екологичен център на Украйна Руслан Хаврилюк. Според него наводнението ще унищожи уникална екосистема. Опасност съставлява и приключването на моторно масло от водноелектрическата централа.

" В турбините и трансформаторите на Каховската електроцентрала се съхраняват 450 тона смазочни средства. Ние не знаем тъкмо какъв брой масло е изтекло, само че допускаме, че е над 150 тона. То ще се утаи някъде по течението на реката и накрая ще се озове в Черно море ", предизвестява Игор Сирота от " Укрхидроенерго ".

Междувременно министърът на околната среда на Украйна Руслан Стрилец заприказва за " екоцид ". Разрушаването на бента е " безчовечен акт " и " същинска филантропична злополука ", разяснява Стрилец пред Дъждовни води. До 1 милион души може да изгубят достъпа си до прясна вода в следствие от това, предизвести още той.

Риск и за АЕЦ " Запорожие "

Експлозиите при водноелектрическата централа няма да окажат директно влияние върху енергийната система на Украйна. Същевременно украинските управляващи показват рисковете за окупираната от Русия АЕЦ " Запорожие ". Охлаждащите басейни на централата черпят вода от язовира.

Според Международната организация за атомна сила (МААЕ) към момента има задоволително охлаждаща вода за няколко месеца. Близкият охлаждащ контейнер е цялостен, а шестте реактора са изключени. Предприети са и ограничения за икономисване на вода. Въпреки това обаче равнището на водата в резервоара скоро ще бъде толкоз ниско, че няма да може да бъде изпомпвана прясна вода към охлаждащите басейни на централата.

" Има цялостен лист с ограничения, които ще се подхващат, в случай че равнището на водата в резервоара спадне, в това число и съотвените инструкции към работещите в атомната електроцентрала, с цел да се подсигурява сигурността ", съобщи Петро Котин, президент на украинската държавна " Енергоатом ". Министерството на енергетиката в Киев твърди, че специалистите на " Енергоатом " непрекъснато следят равнището на водата в охлаждащите басейни на атомната електроцентрала. Шефът на МААЕ Рафаел Гроси идната седмица ще посети атомната електроцентрала.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР