Електронните ваучери за отстъпки дискриминират хората без смартфони и без

...
Коментари Харесай

Е-ваучерите подложени на критика в САЩ


Електронните ваучери за отстъпки дискриминират хората без смарт телефони и без интернет, недоволстват потребителски групи (снимка: CC0 Public Domain)

Коалиция от потребителски групи в Съединени американски щати изиска веригите за хранителни артикули да премислят своите специфични предложения (намаления), които могат да се употребяват единствено с „ електронни “ потребителски карти. Аргументът е, че сходни отстъпки дискриминират хората, които нямат смарт телефони или благонадежден достъп до интернет.

Бум на електронните топ-оферти се следи на доста пазари по света. Това са атрактивни отстъпки, които важат единствено за купувачите с цифрови потребителски карти. Осигуряват обилни спестявания, само че могат да се употребяват единствено с „ карта “ от смарт телефон. Цените за потребителите на „ електронни купони “ могат да са с до 40% по-ниски.

„ Няма нищо неприятно в цифровите купони, стига да са обективни и всеки да може да се възползва от рекламираната цена по един или различен метод “, споделя Едгар Дворски, бранител на потребителите и някогашен помощник-главен прокурор в Масачузетс, който ръководи уеб страницата Consumer World.
още по темата
Дворски, както и организациите Consumer Reports, Consumer Action, Public Interest Research Group и National Consumers League, дружно изпратиха писма до водещите търговски вериги в Съединени американски щати, призовавайки ги да подсигуряват, че офертите им са налични както в дигитален, по този начин и в нецифров формат. Някои от комерсиалните вериги резервираха безмълвие. Други дадоха отговор, че ще прегледат писмото.

Оказа се, че има търговски вериги, които оферират хартиени аналози на „ цифровите купони “ и тези хартиени купони могат да се показват на касата, с цел да се употребява отстъпка. Но, съгласно Дворски, в множеството случаи нито клиентите знаят за хартиените купони, нито касиерите в комерсиалните вериги, които имат сходна процедура.

Спорът се сериозен, защото възрастните хора, които най-вече имат потребност от отстъпките, е най-вероятно да не употребяват смарт телефони и интернет. Потреблението на „ умни “ телефони варира доста съгласно възрастовата група в Съединени американски щати, съгласно изследване на Pew Research Center от 2021 година

Данните сочат, че 96% от хората на възраст от 18 до 29 години м Съединени американски щати имат смарт телефон, само че при тези над 65 години делът е 61%. Тенденцията е сходна и в множеството други страни – при хората над 65-годишна възраст потреблението на модерните електронни джаджи и на интернет е доста по-слабо, в сравнение с при тези под 65 години.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР