Електронните цигари са по-опасни, отколкото мнозина предполагат: те причиняват инфаркти

...
Електронните цигари са по-опасни, отколкото мнозина предполагат: те причиняват инфаркти
Коментари Харесай

Електронните цигари са безвредни? Нищо подобно!


Електронните цигари са по-опасни, в сравнение с мнозина допускат: те предизвикват инфаркти и депресии, сочи ново проучване на американски учени. И въпреки всичко елементарните цигари са още по-вредни от електронните.  

Пушенето на електронни цигари покачва риска от сърдечен и мозъчен удар надлежно с 56 и 30 % спрямо хората, които не пушат никакви цигари. С 10 % е по-висока вероятността от насърчаване на коронарна болест на сърцето, с 44 процента по-висок е рискът от сърдечносъдови болести, например образуването на съсиреци в кръвта, а случаите на депресии, страхови неврози и други прочувствени разстройства се демонстрират два пъти по-често, в сравнение с при непушачите.  

До тези заключения е стигнал екип откриватели от Канзаската здравна академия в Уичита под управлението на професор Мохиндер Виндихал. Резултатите от тяхното изследване ще бъдат показани на интернационален конгрес на кардиолозите на 18 март в Ню Орлианс.

По-далеч от електронните цигари

" Установихме, че няма значение какъв брой постоянно пушите електронни цигари. Дори и да го вършиме нередовно, например през няколко дни от седмицата, това е задоволително да повишите риска от сърдечен инфаркт или коронарна болест на сърцето ", споделя ръководителят на научния екип.

Тяхното проучване опровергава необятно публикуваното разбиране, че електронните цигари били доста по-безвредни от обичайните цигари, тъй като те не димят толкоз, т.е. по-малко токсини се вдишват към белите дробове.

Обикновените цигари са още по-вредни

С обичайните цигари обаче нещата стоят още по-зле: при тях рискът от инфаркт, коронарна болест на сърцето или мозъчен инсулт е по-висок надлежно със 165, 94 и 78 %.

Рисковете са същите - даже и при по-нередовно пушене

За проучването си екипът към проф. Виндихал е употребявал данните от огромно изследване по метода на персоналното изявление, извършено от Американския център за предварителна защита на заболяванията. В него близо 97 хиляди респонденти са отговаряли на въпроси, свързани с тютюнопушенето. Средната възраст на участниците-пушачи на електронни цигари е била 33 години, а тази на пушачите на елементарни цигари - над 40 години. Твърде евентуално е употребяващите електронни цигари преди да са пушили и тютюн. Възможно е точно на това да се дължи и високият % на пациентите със сърдечно-съдови болести. Отделно от това поражда въпросът дали високият дял на хората с депресии има нещо общо с това, че психологично болните имат податливост да употребяват деликатесни артикули. Наблюдатели означават, че е допустимо тук да става въпрос за комплициране на това кое е повода и кое - следствието.

Проф. Виндихал държи обаче на заключението си, че до момента сме знаели прекомерно малко за взаимовръзката сред сърдечно-съдовите болести и потреблението на електронни цигари. " Този извод би трябвало да задейства у нас алармата и да ни отвори очите за заплахите, произлизащи от електронните цигари ", прибавя ръководителят на проучването.

Един химичен коктейл

Електронната цигара съдържа никотинова течност, която при пушенето отделя пара. Тази течност съдържа разнообразни химикали и ароматизатори. Процесът протича при висока температура, задоволителна за изпаряването на течността.

Проф. Виндихал допуска, че единствено на американския пазар се оферират повече от 460 типа електронни цигари с над 7700 разнообразни усета. Всеки втори американец в това време пуши цигари електронно.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР