Електронната платформа за наблюдение на цените на храни вече е

...
Електронната платформа за наблюдение на цените на храни вече е
Коментари Харесай

Ще се разплачете! Тръгна сайтът за цените на храните: Само гледаме и се вайкаме

Електронната платформа за наблюдаване на цените на храни към този момент е дейна на адрес. Държавният уебсайт потегли в задатък малко след 15 часа през днешния ден, макар че от министерство на стопанската система оповестиха, че ще може да се употребява едвам след 15.30 часа.
Платформата дава информация за цените на дребно, на едро, на производител или вносител на 30 съществени храни и съпоставя цените в България с етикетите на същите артикули в седем европейски страни – Германия, Австрия, Франция, Румъния, Гърция, Чехия и Хърватска. Има и бърза връзка за подаване на сигнали от потребителите към контролните институции – Комисия за отбрана на потребителите, Агенцията по храните и Комисия за защита на конкуренцията.
Към момента информацията на уеб страницата е подадена единствено от институциите, а от идната седмица търговци на дребно с оборот над 30 милиона лв. ще могат също да качват своите цени. Това обаче не им е вменено като обвързване, а е непринудено, прецизираха от министерство на стопанската система, представени от Марица.
Какво се вижда на електронната платформа? Да вземем да вземем за пример олиото, поради което предходната година се редихме на опашки като в соца. В момента 1 литър на дребно в у нас върви по 4.79 лв.. Според данните, цените в Пловдив са много по-ниски от междинните за България и бутилка се купува за 4.55 лв.. Олио се внася и от страни отвън Европейски Съюз и цената е фрапантно по-ниска. Според платформата – 3.50 лв. за литър. Излиза още, че междинната цена на тържищата на едро в Пловдив е 4.03 лв. и комерсиалната надценка за бутилка е 52 стотинки. За съпоставяне – литър олио в Берлин се продава за 5.90 лв., а в Румъния за 4.20 лв.. Това са цените на дребно с включен Данък добавена стойност, като са регистрирани другите ставки по другите страни.
По-любознателните могат да засичат и изкупните цени на суровината за олио – маслодаен слънчоглед.
Това упражнение може да се направи за брашно, ориз, фасул, захар, прясно мляко, кисело мляко, масло, сирене, кашкавал, кайма, пиле, яйца и други артикули от първа нужда.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР