Електрическа тротинетка избухна в жилището на музиканта от Ку-Ку Бенд

...
Електрическа тротинетка избухна в жилището на музиканта от Ку-Ку Бенд
Коментари Харесай

Презареждане, топлинно бягство, студ и жега: Кое може да предизвика експлозия на литиево-йонна батерия?

Електрическа тротинетка избухна в жилището на музиканта от " Ку-Ку Бенд " Цветан Недялков. За благополучие, няма потърпевши. Експлозията е била мощна, провокирала е пожар, изпочупени са и прозорците на жилището. Възможната причина за рисковия случай е заводски недостатък, поради който литиево-йонна батерия се е взривила.

Литиево-йонните акумулатори са съвременна иновация, която си проправи път в съвсем всяко работно място и домакинство. Независимо дали са батерията, която зарежда вашия телефон, или източникът на сила за вашата електрическа бормашина, литиево-йонните акумулатори се смятат за ефикасна и ефикасна акумулаторна батерия. Съществуват обаче съществени опасности, свързани с потреблението на литиево-йонни акумулатори. В тази публикация ще разбираем какво съставляват литиево-йонните акумулатори, по какъв начин работят и по какъв начин можете да контролирате риска от пожари, детонации и термични изпускания на литиево-йонни акумулатори.
 Служители на пожарната пред супермаркет в Бронкс ден след експлоадирането на пожар, провокиран от дефектна литиево-йонна батерия на 6 март 2023 година в Ню Йорк. Въпреки че няма жертви при пожара, доста хора бяха ранени и бяха нужни почти 200 пожарникари, с цел да овладеят огъня. Пожарите от тези акумулатори, които се употребяват все по-често в скутери и колела, се усилват.
Източник:

Служители на пожарната пред супермаркет в Бронкс ден след експлоадирането на пожар, провокиран от дефектна литиево-йонна батерия на 6 март 2023 година в Ню Йорк. Въпреки че няма жертви при пожара, доста хора бяха ранени и бяха нужни почти 200 пожарникари, с цел да овладеят огъня. Пожарите от тези акумулатори, които се употребяват все по-често в скутери и колела, се усилват.

Какво съставляват литиево-йонните акумулатори?

Както споменахме, литиево-йонните акумулатори са акумулаторни акумулатори, които нормално се срещат в технологиите, устройствата и електрическото съоръжение. Можете да намерите литиево-йонни акумулатори в: мобилни телефони, преносими компютри, електрически транспортни средства, електрически колела, електрически принадлежности и доста други.

За разлика от батериите за еднократна приложимост, които способстват за възходящия проблем с отпадъците, литиево-йонните акумулатори са предопределени за презареждане. Те оферират предпазване на сила с огромен потенциал, което обезпечава отлична продуктивност, което прави литиево-йонната батерия известен избор за търговски и индустриални предприятия.

Кога са били създадени?

Въпреки че технологията за акумулаторни акумулатори може да не е нова, литиево-йонните акумулатори се създават всеобщо едвам от 1991 година насам. Батерията в началото е създадена от химика М. Стенли Уитингам, който дефинира, че можете да създадете вместилище за сила благодарение на литиеви кафези. До 1979 година трима учени (включително Джон Гуденау) поотделно се пробваха да разработят литиево-кобалтово-диоксидна батерия, която стана решаваща в развиването на литиево-йонната батерия.

В средата на 80-те години Акира Йошино основава прототипа, който употребява литиев йон и литиев кобалтов диоксид като електроди. Само шест години по-късно литиево-йонните акумулатори излизат на пазара - всеобщо създадени от японските компании Sony и Asahi Kasei.

Също по този начин е забавно да се означи, че Акира Йошино, Джон Гуденау и Стенли Уитингам получиха Нобелова премия за химия през 2019 година за създаването на литиево-йонната батерия.

И по този начин, по какъв начин работят литиево-йонните акумулатори?

Неакумулаторните акумулатори работят друго от акумулаторните акумулатори като литиево-йонни. Неакумулаторните акумулатори създават позитивно заредени частици (йони) и негативно заредени електрони. Когато батерията употребява сила, йоните ще се движат през батерията, до момента в който електроните пътуват към веригата. Този развой обаче не може да бъде извърнат - и йоните могат да се движат единствено в една посока.

Когато литиево-йонните акумулатори се зареждат, йоните се движат от катода към анода през електролитната течност. Когато тези акумулатори употребяват сила, сред анода и катода се образува разрядна верига, като йоните в анода се придвижват към катода, с цел да обезпечат сила за устройството или оборудването.

Зареждане на батерията

Вашите литиево-йонни акумулатори са проектирани да се презареждат неведнъж за години напред. Когато имате презареждаема литиево-йонна батерия, процесът на химическа реакция е обратим. Процесът може да се повтори доста пъти за интервал от доста години, което прави акумулаторните акумулатори, като литиево-йонни акумулатори, рентабилно решение за акумулатори с дълъг живот.

Какви са заплахите, свързани със зареждането на литиево-йонни акумулатори?

Докато този вид акумулатори са постоянно срещани в дамкинствата, офиси, хранилища, промишлени обекти и търговски пространства, съществуват съществени опасности, свързани с използването им.
 Tesla прави най-голямата литиево-йонна батерия в света още по-голяма
Tesla прави най-голямата литиево-йонна батерия в света още по-голяма

Инсталацията към този момент е икономисала $35 милиона на Австралия

Пожари на литиево-йонна батерия

Пожари на литиево-йонна батерия могат да зародят, когато батериите се зареждат. Тези пожари не се овладяват елементарно и се самоподдържат. Тъй като тези акумулатори съдържат запалима електролитна течност, те могат да бъдат под налягане и затова да бъдат рискови при разнообразни условия.

Може да зародят пожари, в случай че литиево-йонната батерия има:
Претърпял вреди от удар; Отлежало и с влошено качество; Производствен дефект; Зареждане или запазване при мощни мраз или топлота.
Топлинното бягство

е различен риск при потребление и презареждане на литиево-йонни акумулатори. Това се случва заради термични или механични повреди - като да вземем за пример презареждане, прекалено разреждане или прегряване на батерията.

Когато се случи този развой, той води до високи температури, които провокират екзотермично разложение на клетката на батерията, което води до скъсване на батерията и основаване на термична детонация.

Пожар на батерията

Пожари на литиево-йонна батерия могат да зародят, в случай че батерията е била развалена, презаредена или съхранявана при рискови температури.
 Литиево-йонна батерия зарежда хотел с 200 стаи във Англия
Първият хотел на Острова, който се зарежда от батерия

Устройството ще икономисва по £20 000 годишно и ще подсигурява еластичност на доставките



Основни ограничения за сигурност

За да намалите риска от пожар и детонация, има доста неща, които можете да извършите, с цел да гарантирате, че вашите литиево-йонни акумулатори се съхраняват и зареждат по безвреден метод.

Едно от основните неща, които можете да извършите, е да гарантирате, че вашите зарядни устройства за акумулатори дават отговор на условията на националната система за сигурност на електрическото съоръжение. Не всички зарядни устройства за акумулатори - в това число закупените от задгранични производители дават отговор на тези условия. Потърсете маркировка за сходство с нормативните условия, с цел да сте сигурни, че вашето зарядно устройство за литиево-йонна батерия е утвърдено за приложимост.

Защитете батериите си от презареждане

Тъй като литиево-йонните акумулатори могат да причинят опустошителни пожари и детонации, значимо е да предприемете стъпки, с цел да предотвратите презареждане на батерията. Не би трябвало да оставяте батериите без контрол, до момента в който се зареждат, и се уверете, че сте изключили батерията, откакто е изцяло заредена. Не зареждайте своите литиево-йонни акумулатори, в случай че напускате пространствата или си лягате.

Съхранение и зареждане на литиево-йонни акумулатори на работното място

Ако вашата технология или съоръжение разчита на литиево-йонни акумулатори, значимо е да обмислите по какъв начин можете безвредно да съхранявате и зареждате тези акумулатори. Един от най-безопасните способи да извършите това на работното място е като инсталирате долап за зареждане на акумулатори.

Въпреки че литиевите акумулатори са постоянно употребявани акумулатори, те към момента се признават за клас 9 разнообразни рискови артикули (Class 9 Miscellaneous Dangerous Goods). Ето за какво е извънредно значимо да разберете по какъв начин да боравите, съхранявате и зареждате тези акумулатори, с цел да намалите риска, който те носят.

Източник:
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР