Какво е общото между Microsoft, Samsung и Alibaba? И трите

...
Какво е общото между Microsoft, Samsung и Alibaba? И трите
Коментари Харесай

Как Huawei ще победи Android и iOS в Китай

Какво е общото сред Microsoft, Samsung и Alibaba? И трите компании са колоси в софтуерния свят, само че по този начин и не съумяха да разбият дуопола на Android и iOS при мобилните операционни системи - и то след милиони долари, вложени в Windows Phone, Tizen и YunOS. Сега има нов искащ да предложи " трети път " за потребителите и той е колкото неочакван, толкоз и законосъобразен.

Huawei, които се наложи да построяват лична екосистема поради американските наказания, към този момент имат самочувствието, че могат да бъдат пълнокръвна опция на огромните играчи на пазара. Предстоящият дебют на операционната система HarmonyOS Next е огромна поръчка за доминация на китайския пазар, а след него неизбежно ще се появят упоритости и за световния, написа Caixin в собствен материал по тематиката.

Смяна " на пожар "

Разработката на HarmonyOS е почнала още към 2015 година, само че първичната цел е била доста по-различна - да задвижва IoT устройства, автомобилни системи и индустриални автоматизации. В основата е Linux - също както при Android.

Решението на Съединени американски щати да слагат Huawei под наказания през 2019 година, обаче, докарва на компанията " екзистенциална рецесия ", написа изданието. Лишена от достъп до основните за действието на Android услуги на Гугъл, тя се постанова за 4 месеца да преправи HarmonyOS по метод, който разрешава на операционната система да работи на смарт телефони.
 Huawei сподели своята Harmony OS — копие на Android
Huawei сподели своята Harmony OS — копие на Android

Компанията показа и нови таблети и умни часовници

За всички беше явно, че в първите си версии платформата се стремеше към оптималната Android съгласуемост - в това число посредством разнообразни решения, позволяващи потребление на приложения и игри, обичайно налични в Гугъл Play Store. Паралелно, обаче, Huawei съумя да построи и лична екосистема с магазин за приложения и разнообразни спомагателни услуги за разработчици.

Така от тази есен на пазара ще се появят устройства с HarmonyOS Next, която отстранява Android съвместимостта. Според изпълнителния шеф на потребителския бизнес на Huawei Ю Чендонг новата версия на операционната система ще е с 30-процентов скок в продуктивността.

Софтуер + хардуер

За да си разрешат толкоз самоуверен ход, от Huawei трябваше да имат и уместно устройство, което демонстрира качествата им. Показаха го през предходната есен със серията Mate 60. Флагманските смарт телефони са с 5G чипсет, създаден от компанията и създаден в Китай, като по този начин се заобикалят наложените от Вашингтон рестрикции.

В резултат съгласно данни на GfK от серията единствено за месец са били продадени 1,5 милиона смарт телефона, а през първите 6 седмици на 2024 година продажбите на Huawei са скочили с 64% на годишна база.
 Huawei изненадаха всички с нов флагмански смарт телефон - чий е процесорът
Huawei изненадаха всички с нов флагмански смарт телефон - чий е процесорът

Акциите на локалните производители на чипове са във напредък

Вече е подмината и поставената цел от управлението на Huawei за 16% пазарен дял - към този момент приказваме за 16,5% и второ място след Vivo. Според мениджмънта на компанията нейната смарт телефон екосистема към този момент е задоволително огромна, с цел да бъде атрактивна за външните разработчици.

Последното е от основно значение, тъй като нелоши операционни системи като Windows Phone " починаха " точно поради неналичието на основни стратегии и игри, които бяха налични за Android и iOS. По думите на началника на софтуерното звено в Huawei Гонг Ти компанията е работила по едно и също време в две направления - бързо привличане на 5-те хиляди приложения, които са виновни за 99% от прекараното със смарт телефона време и създаване на по-мащабна екосистема с 500 000 заглавия, които покриват всяка потребителска нужда.
 Huawei се завърна
Huawei се завърна " с гръм и тропот " на значим софтуерен пазар

Нейна компания към този момент продава чипове на водещи производители на охранителни камери

Фактор е, че сега Huawei потребителите в Китай са хора със междинен и висок приход, които са по-склонни да заплащат за наличие. Това е и един от факторите разработчиците да избират iOS пред Android.

Междувременно, китайският колос влага солидно и в основаването на нова генерация програмисти, които са особено подготвени да основават програмен продукт за HarmonyOS. Чрез онлайн курсове и други начинания Huawei желаят да приготвят по 100 000 разработчици на месец. Прогнозите на компанията са, че основаването на игри и приложения за нейната операционна система ще се трансформира в промишленост с минимум 3 млн. заети.

Розово ли е бъдещето?

Усилията на Huawei за построяването на лична и изцяло самостоятелна мобилна платформа са видни, само че има редица фактори, от които зависи какъв брой сполучливо ще бъде цялото начинание.

На първо място е хардуерът. Mate 60 са с процесори, направени от локалния производител SMIC по 7-нанометров развой, като това надалеч не е най-новата технология на пазара. Проблем за Китай е лимитираният достъп до машини за прецизна литография, като занапред би трябвало да забележим дали и по какъв начин Huawei и SMIC ще съумеят да преодолеят това ограничаване.
 Новият процесор на Huawei преодолява US глобите, само че не и изоставането
Новият процесор на Huawei преодолява US глобите, само че не и изоставането

Kirin 9000s е създаден в Китай и задвижва изненадващо оповестения флагман Mate 60 Pro

На второ място идва операционната система. Въпреки всичко, казано от Huawei, досега HarmonyOS използваше в голяма степен отворената част на Android, до момента в който в този момент минаването към лично ядро крие значителен риск. Даже и кратковременно " строшаване " на най-популярните приложения може да провокира голям отлив от операционната система.

На трето място е екосистемата. Някои разработчици - изключително по-малките, все още са резервирани към HarmonyOS поради разпоредбите в магазините за приложения, които изискват медиаторът да задържа за себе си половината от приходите от игрите. Сложните връзки сред платформа и разработчици доведоха до кавги, каузи и европейски регулации дори за Apple, а сходни събития наподобяват неизбежни и при HarmonyOS сега, в който Huawei решат да я постановат отвън Китай.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР