Изкуственият интелект вече повече от година навлиза усилено във всички

...
Изкуственият интелект вече повече от година навлиза усилено във всички
Коментари Харесай

Какви ще са характеристиките на новите AI компютри

Изкуственият разсъдък към този момент повече от година навлиза интензивно във всички типове програмен продукт, а през 2024 година се обрисува да е новата огромна наклонност при хардуера. Компютрите с изкуствен интелект са огромната вяра на производителите за нов скок на търсенето на устройства - а в подмяна на потребителите се дава обещание революционен растеж на продуктивността.

Какво, обаче, съставлява т.нар AI PC? Въпросът е сложен, тъй като сега всеки на пазара работи по решения, свързани с изкуствения разсъдък. Относително явен отговор обаче виждаме при един от колосите на компютърния пазар - Intel, който разшири своята стратегия за софтуерни и хардуерни разработчици в партньорство с Microsoft.
 Гугъл влага €25 милиона в Европа за образование на хора да употребяват изкуствен интелект
Гугъл влага €25 милиона в Европа за образование на хора да употребяват изкуствен интелект

Наскоро Гугъл разгласи, че ще влага 1 милиард $ в построяването на център за данни отвън Лондон

Според двете компании, компютър с изкуствен интелект е този, който има:
Процесор Intel Core Ultra, който има специфичен NPU чип, усъвършенстван за AI задачи Достъп до Microsoft Copilot услугата Физически Copilot бутон на клавиатурата на мястото на десния Windows клавиш
Нека навлезем в детайлности. Очаквано, AI PC системите ще би трябвало да са с най-новите процесори, най-малкото, тъй като невронният чип е по-ефективен спрямо главния процесор при генериране на изображения или при резултати в действително време за задачите на видеоконферентната връзка. За момента, обаче, няма твърдо условие за оперативната памет - а огромните езикови модели изискват огромни количества RAM.

Колко огромни? Както означават от Tom " s Hardware, постоянно на изкуствения разсъдък му трябват 16 гигабайта, а от време на време - и двойно повече. Очакването е, че системите с 8 гигабайта оперативна памет ще останат в предишното. Това евентуално ще оскъпи бюджетните преносими компютри, които могат да работят релативно устойчиво с такова количество и настоящия програмен продукт.

Задължителната Copilot интеграция на софтуерно и хардуерно равнище е по-проблематична. Най-голямата смяна в общоприетата Windows клавиатура от 30 години насам не се приема еднопосочно. Ако, обаче, дадена компания е OEM сътрудник на Microsoft и желае да покаже себе си като производител на компютри с изкуствен интелект, ще би трябвало да се съобрази - неналичието на клавиша дисквалифицира дори хардуер, който другояче е изцяло подготвен за AI приложимост.
 Apple закупи компания за AI и стана най-големият покупател на изкуствен интелект
Производителят на iPhone закупи компания за AI и стана най-големият покупател на изкуствен интелект

Технологичният колос надмина съперниците Microsoft и Гугъл

" От позиция на Intel нашият компютър с изкуствен интелект е с Core Ultra и интегриран NPU, защото той отключва всички типове нови благоприятни условия и функционалности в региона на изкуствения разсъдък. Имаме отлично съдействие с Microsoft, само че ще има някои системи, които може да нямат физически ключ, само че имат нашия интегриран NPU. ", призна пред The Verge и виновният за PC екосистемата в Intel Тод Люелън.

Intel към този момент работи с над 100 хардуерни компании, които са създали 200 съставния елемент по време на пилотната фаза на AI програмата. Разработчиците на програмен продукт, пък, получават достъп до специфична развойна система, основана на Asus NUC платформата. Компанията има десетки сътрудници в тази сфера, като измежду тях са Zoom, Apple и Autodesk.

Всички се готвят за съществено съревнование на огромен пазар. Плановете на Intel са до края на 2025 година да има над 100 млн. доставени компютри с нейни AI ускорители. Съвместими с тях още до края на тази година пък ще са над 300 приложения.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР