Новите генеративни AI функции, които Apple планира да интегрира в

...
Новите генеративни AI функции, които Apple планира да интегрира в
Коментари Харесай

Изкуственият интелект в iPhone може да е на... Google

Новите генеративни AI функционалности, които Apple възнамерява да интегрира в iPhone, най-вероятно ще употребяват технология от някой от съперниците на компанията, като не се изключва това да бъде дори архиврагът Гугъл, написа Quartz. Новината докара до 7-процентов скок на цената на акциите на онлайн колоса.

Според информация на Bloomberg представители на Apple са провели срещи с Гугъл и OpenAI за вероятно лицензиране на AI моделите им. На фаза " дейни договаряния " е потреблението точно на Гугъл Gemini.
 Шефът на OpenAI Сам Алтман: Настоящият модел на ChatGPT е толкоз
Шефът на OpenAI Сам Алтман: Настоящият модел на ChatGPT е толкоз " потребен ", колкото първите мобилни телефони

Според него, макар че доста хора употребяват услугите AI, учените към момента не са съумели да дефинират количествено какъв брой те са подобрили продуктивността им

И сега двете компании имат значимо партньорство - Гугъл заплаща милиарди долари, с цел да бъде търсачката им първа алтернатива за iPhone потребителите. Освен това, Apple получава по над една трета от рекламните доходи, осъществени през мобилната версия на браузъра си Safari.

Какво има оттатък

Не е нелогично, че Гугъл са любимец за сътрудник на Apple в генеративния изкуствен интелект. Чат ботът Bard през предходната година се провали в конкуренция с ChatGPT, само че новият модел Gemini е със доста по-сериозни благоприятни условия. Ключовото обаче е, че при него налице е " умалена " версия - Gemini Nano с до към 3,2 милиарда параметъра, която може умерено да работи на хардуера на смарт телефон. И към този момент го прави - на Гугъл Pixel 8 Pro и устройствата от Samsung Galaxy S24 серията.

Това значи, че Apple могат бързо и елементарно да интегрират модела в iOS. OpenAI нямат подготвен модел, който да може да работи на смарт телефон.
 Apple трансформира iPhone в AI смарт телефон след броени месеци
Apple трансформира iPhone в AI смарт телефон след броени месеци

Това стана ясно от думите на боса на компанията Тим Кук

А компанията на Тим Кук евентуално прави нещо доста по-голямо, което към момента не е готово за огромната сцена. Apple са най-големият покупател на AI компании с ритъм, който е два пъти по-голям от този на Meta и Microsoft. Според Bloomberg в развой на тествания е чат ботът Apple GPT, основан на огромния езиков модел Ajax. Той обаче към момента не е на равнището на конкуренцията и по тази причина се постанова в iOS 18 да го замести " вносна " технология.

А след година обстановката може да бъде доста друга - както демонстрираха самите Гугъл единствено за няколко месеца.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР