Електоратите на партиите от управляващата коалиция се спихват или замръзват,

...
Електоратите на партиите от управляващата коалиция се спихват или замръзват,
Коментари Харесай

Изнася ли България тайно оръжие за Украйна и други подводни камъни

Електоратите на партиите от ръководещата коалиция се спихват или замръзват, а рейтингите на премиера и кабинета се топят на половина. Опозицията стяга мускули и ГЕРБ застава отпред с помощта на отлива от „ Продължаваме промяната “, а „ Възраждане “ за два месеца съвсем удвоява снага. Такава е динамичността на политическия пърформанс съгласно априлския национално внушителен мониторинг на „ Алфа Рисърч “.

Проблемите пред страната са съществени, а четворната съдружна злочестина се е унесла в кавги за постове. И макар заклинанията „ ще се разберем, скоро няма да вървим на избори “, ритниците по кокалчетата не стопират. Като озлобено квартално гаменче Има Такъв Народ протяга кунки за още две места в парламентарни комисии за сметка на „ Демократична България “.

Как се държат сътрудниците в тази разтърсена коалиция

Понеже отново се провали в кадровата селекция като в предходния парламент – в този момент с претендентите си за гуверньор на Българска народна банка и за член на Съвет за електронни медии, та би трябвало да прибере в джоба най-малко семки и бонбонки. А пък министърът на културата се трансформира в шута на разсъблечения цар – роля, която му бе отредена със самата размяна на читалищната с огромната сцена.

Насред война и инфлация таман най-дребните на тип дефекти стават най-непоносими. Те са забележимата част на айсберга, разпарящ тромавия транспортен съд на властта. Защото хората губят самообладание за смяната, която са поискали. И макар че публичното мнение към този момент се освобождава от тежкия путинофилски баласт и държи право курса на евроатлантическия си избор, акциите на прокремълската „ Възраждане “ се подвигат. Да не пропущаме и тези близо 9 на 100, които са решили да гласоподават, без в допитването на „ Алфа Рисърч “ да е посочено за кого. Със сигурност измежду тях е и бъдещата партия на някогашния длъжностен министър председател Стефан Янев. Като нищо мечтанията по нея може да са над 4-процентовата преграда, само че сериозните социолози не пишат удостоверение на нероден още Петко.

При стесняваща се путинофилска база електоралната надстройка на клисурците московци значи просто радикализация на този избор. Но това не го прави по-малко авторитетен – и до момента най-малката парламентарна мъдрец „ Възраждане “ бе гръмогласна оттатък публичната си сцена.

Подхранваше се основно от нерешените въпроси за пращането на оръжие на Украйна и за българското несъгласие за участието на Северна Македония в Европейски Съюз.

Таен експорт на оръжие ?

Въпросът за оръжие то и мунициите за Украйна обаче може внезапно да полети по друга траектория, в случай че се окаже, че българският военно-промишлен комплекс е на четвърто място по доставки за нападнатата страна, както съобщи съпредседателят на „ Демократична България “ Атанас Атанасов, позовал се на украински медии. И в случай че всички в Народното събрание са знаели, че изнася ме военна продукция за Украйна , единствено че не публично и непосредствено, ще излезе, че играят трагикомедия на самодейни начала. Дали незабавното уволняване на управлението на държавния търговец на оръжие „ Кинтекс “ от отрасловия министър Корнелия Нинова не е под паника опит за преустановяване на представлението?

Късогледство е да очакваш, че тайният сякаш експорт на оръжие скоро няма да стане очевиден. И че министърката на индустрията, която се кълнеше като пацифист на асамблея за мир, че не е слагала автограф за пряк подобен, никак не е знаела, че той се случва през други страни. Дали не е знаел и водачът на най-малката парламентарна партия, която има свои депутати в комисиите по защита и по външна политика, където сходни тематики по този начин се шушнат на закрити съвещания, че ехото им се чува на третата ракия в близките кръчми. Въпросът е дали тези политици и партии ще понесат най-малко имиджов махмурлук за лицемерието си – щом знаят, че изнася ме оръжие за Украйна по втория метод, а се дерат с цяло гърло по какъв начин ще съборят държавното управление, в случай че го вършим по първия.

Компромис за Северна Македония – неосъществим?

Позицията за Северна Македония пък ще се окаже не толкоз мощна, а единствено дълга като съветска военна колона, когато всички вденат, че България се е втвърдила прекалено. И че не може да направи даже най-малък компромис да побутне напред договарянията със Скопие, с цел да не се катурне държавното управление си, което и да е то. Като в същото време държи във фризера и Албания, която към този момент намерено търси независим брод за участие. Ако Европейски Съюз се запъне да не „ развърже “ Тирана от пакета със Скопие, България ще си завоюва за зложелател другарска до момента Албания. Ако пък Албания стартира договаряния преди Северна Македония, македонците ще ни намразят като бандеровци, което ще направи в случай че не невероятно, то безпредметно всякакво съглашение с нас.

Така че от превъзмогването на външнополитическите бентове Украйна и Македония ще зависи дали въобще ще има живец за вътрешнополитическите промени, на които най-малко гласоподавателите на Политическа партия и Демократична България към момента се надяват. Има Такъв Народ, в случай че към този момент не се е отписала за идващия парламент, надали ще проумее, че като губиш на каруцарски белот е мираж да чакаш четири валета. А Българска социалистическа партия може и през хартиена бюлетина да види, че в случай че играе хорото на „ българщината “ за Украйна и Македония, ще влачи крайник след Копейкин и Янев.

Автор: Веселин Стойнев,
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР