Еквадорски съд се произнесе в полза на отнемане на гражданството

...
Еквадорски съд се произнесе в полза на отнемане на гражданството
Коментари Харесай

На еквадорското посолство в Лондон му писна от Джулиан Асанж

Еквадорски съд се произнесе в интерес на лишаване на поданството на създателя на платформата WikiLeaks Джулиан Асанж, се споделя в решение, оповестено от правосъдната власт на Еквадор, предава Си Ен Ен. Карлос Поведа, юрист на Асандж в Еквадор, съобщи, че ще апелира присъдата.

Решението на съда анулира статута на Асанж като натурализиран жител на Еквадор, който му бе възложен през декември 2017 година от тогавашния президент Ленин Морено.

Австралиецът Джулиан Асанж прекара близо седем години затворен в еквадорското посолство в Лондон, с цел да избегне екстрадиция в Швеция. Той бе задържан през 2019 година от лондонската полиция по отношение на обвинявания за неспазване на гаранцията, както и поради заповед за екстрадиция от Министерството на правораздаването на Съединените щати по обвиняване в скрит план за кражба на военни секрети, произлизащи от публикуването на секретни документи на уеб страницата на WikiLeaks.

Тогавашният външен министър на Еквадор Хосе Валенсия и вътрешеният министър Мария Паула Ромо упрекнаха Асанж, че е карал скутер по тесните коридори на посолството и е обиждал личния състав. Валенсия също упрекна Асандж, че е отправил ``фалшиви твърдения`` в документите си за кандидатстване за натурализация. Еквадорското държавно управление също бе сопнато от това, че Асанж поддържа каталунското придвижване за самостоятелност, за което южноамериканската страна се притесняваше, че може да навреди на връзките ѝ с Испания.

В момента Асандж е в затвор в Обединеното кралство поради нарушение на гаранцията, която му бе обезпечена, когато влезе в посолството на Еквадор в Лондон, с цел да избегне екстрадицията в Швеция. Шведските прокурори прекратиха за полово посягане, което се водеше против него през 2015 година и следствието по обвинявания в обезчестяване през 2020 година

През януари английски съд отхвърли настояването на Вашингтон за в Съединени американски щати, като реши, че сходен ход би бил " тягостен " заради психологичното му здраве.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР