Екстремното време и дезинформацията най-вероятно ще предизвикат глобална криза през

...
Екстремното време и дезинформацията най-вероятно ще предизвикат глобална криза през
Коментари Харесай

Екстремното време и дезинформацията са основните глобални рискове

Екстремното време и дезинформацията най-вероятно ще провокират световна рецесия през идващите няколко години. Това са главните и най-обезпокоителни изводи в изследване на Световния стопански конгрес (WEF), оповестено в сряда - пет дни преди началото на 54-а годишна среща на форума, която ще се организира в Давос-Клостерс сред 15 до 19 януари.

Докато рисковото време е разпознато като по-голям риск през 2024 година, погрешната информация и дезинформацията се квалифицирани като най-сериозния световен риск през идващите две години. От една страна, това е обвързвано с събитието, че през 2024 година повече хора от всеки път ще могат да отидат до урните, с цел да гласоподават в президентски, парламентарни, локални или други избори, в това число в Съединени американски щати и в Европейския съюз.

От друга, съществуващата рецесия, обвързвана с разпространяването на подвеждаща и манипулативна информация, постоянно в инструментариума на хибридната война, и поляризацията в доста от свободните общества, ускорява паниката, че някаква част от хората няма да бъдат способни да вземат осведомено решение.

" Широко публикуваното потребление на дезинформация и принадлежности за разпространяването ѝ може да подкопае легитимността на новоизбраните държавни управления, а произлизащите от това безредици могат да варират от насилствени митинги и закононарушения от ненавист до гражданска борба и тероризъм ", предизвестяват създателите на отчета. Той е направен в партньорство с Zurich Insurance Group и Марш Макленън в точния момент и по отношение на идната идната седмица среща.

В един по-дълъг, десетгодишен небосвод, като най-големи опасности са откроени наред с другото, опасността за околната среда, в това число загуба на биоразнообразие и сериозна смяна в системите на Земята, разпространяването на погрешна информация и дезинформация и неподходящи последствия от навлизането на изкуствения разсъдък.

Междувременно две трети от интервюираните специалисти по риска чакат през идващото десетилетие да се появи многополюсен или фрагментиран международен ред, " в който междинните и огромните сили се борят, дефинират и постановат районни правила и правила ", споделя се още в изследването.

Президентът на Световния стопански конгрес Борге Бренде сподели на конференция във вторник, че идното събитие в швейцарския ски курорт Давос ще се организира на най-сложния геополитически декор до момента, който обгръща рецесии от войните в Газа и Украйна до възходящия дълг и разноските за живот.

Песимистичната вероятност на изследването евентуално е провокирана от поредицата от опасности, отприщени през последните четири години с косвени резултати върху обществото, счита ръководителят на звеното за оценка на риска за устойчивостта в Zurich Insurance Group - Джон Скот. Той приказва за обществено-икономическите и политически катаклизми, породени от пандемията от COVID-19 с наложените от нея локдауни, и нахлуването на Русия в Украйна.

" Това нанесе един удар след различен върху световните вериги за доставки ", отбелязва Каролина Клинт - основен търговски шеф за Европа в Marsh McLennan.

Докладът за световните опасности, оповестен по-рано през днешния ден, може да бъде изтеглен от тук. Изданието на 2024 година е 19-о подред.

Докладът за световните опасности изследва някои от най-сериозните опасности, пред които можем да се надигнем през идващото десетилетие, на фона на бързи софтуерни промени, икономическа неустановеност, повишаващи се температури и спорове. Тъй като съдействието е подложено на напън, на отслабените стопански системи и общества може да се нуждаят може да е задоволителен и най-малкият потрес, с цел да преминат сериозната точка на резистентност, споделя се в анотацията на отчета.

Глобални опасности, подредени по съвестност в кратковременен и дълготраен проект:

Двегодишен хоризонт

1. Невярна информация и дезинформация

2. Екстремни метеорологични явления

3. Поляризация на обществото

4. Кибер(не)сигурност

5. Въоръжен междудържавен конфликт

6. Липса на стопански възможности

7. Инфлация

8. Принудителна миграция

9. Икономически спад

10. Замърсяване

Десетгодишен хоризонт

1. Екстремни метеорологични явления

2. Критични промени в земните системи

3. Загуба на биологично многообразие и срив на екосистемите

4. Недостиг на естествени ресурси

5. Дезинформация и дезинформация

6. Неблагоприятни последствия от технологиите на изкуствения интелект

7. Доброволна миграция

8. Кибер(не)сигурност

9. Поляризация на обществото

10. Замърсяване

Два дни по-рано WEF разгласява и отчета Барометър на световното съдействие за 2024 година, направен в съдействие с McKinsey & Company. Той е предопределен за водачите, с чиято помощ да схванат по-добре контурите на съдействието като цяло и по пет стълба - търговия и финансови потоци, нововъведения и технологии, климат и естествен капитал, здраве и богатство и мир и сигурност.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР