Екстремните горещини не се отразяват добре на съня и има

...
Екстремните горещини не се отразяват добре на съня и има
Коментари Харесай

Учени: Климатичните промени създават проблеми със съня

Екстремните горещини не се отразяват добре на съня и има риск поради смяната на климата от ден на ден хора да страдат от недоспиване, заяви Българска телеграфна агенция.

" До към 28 градуса по Целзий може да се спи добре, само че по-късно става доста по-сложно ", изяснява Армел Рансиак, изследователка в областта на неврологията в Колеж дьо Франс.

Мозъкът, в който невроните, регулиращи температурата и съня, са тясно свързани, е доста сензитивен към топлината. Високата температура задейства системите за стрес.

Една от предпоставките да попаднете в обятията на Морфей е да се намали вътрешната телесна температура.

" Когато е доста горещо, кръвоносните съдове в кожата се уголемяват по-неефективно и се губи по-малко топлота, което забавя съня ", изяснява Армел Рансиак. 

Високите температури през нощта също по този начин усилват броя на събужданията и понижават часовете бездънен сън, който се счита за най-възстановяващ за организма.

" Накрая сме склонни да се разсънваме и мъчно да заспиваме още веднъж ", тъй като човешкото тяло се пробва да " прекъсне стадия на топлинна заплаха ", изяснява изследователката.

Макар че не всички хора се нуждаят от идентичен брой часове сън всеки ден -  това зависи и от възрастта, всекидневно човек спи сред седем и девет часа.

Според изследване, оповестено през 2022 година, през първите две десетилетия на 21-ви век хората са изгубили приблизително 44 часа сън годишно спрямо минали интервали.

С повишението на температурите поради климатичните промени този недостиг може да се усили още повече и да доближи сред 50 до 58 часа годишно до края на столетието, сочат данните от това проучване на Копенхагенския университет. То се основава на наблюдаване на над 47 000 доброволци от четири континента, на които са сложени специфични проследяващи гривни.

Прекаленото недоспиване нарушава способността на организма да се възвръща. " Сънят не е разкош, салдото му е доста нежен и лишаването от него има нездравословни последствия ", акцентира Армел Рансиак.

В кратковременен проект " главните резултати са когнитивни: унесеност, отмалялост, риск от злополуки на работното място, загуба на самообладание и други ", споделя пред Агенция Франс Прес доктор Фабиен Сове, основен доктор в Института за биомедицински проучвания към френските въоръжени сили.

В дълготраен проект повтарящата се и продължителна липса сън може да докара до съществени последици освен при най-уязвимите (възрастните хора, дребните деца, хронично болните и т.н.), предизвестяват експертите.

" Има отражение върху метаболизма ни, насърчавайки трупане на килограми, диабет, сърдечносъдови болести и даже невродегенеративни като заболяването на Алцхаймер ", изяснява неврологът. Според Сове при здрав човек няколко години ще са нужни, с цел да се развият отрицателните резултати от недоспиване. Също по този начин може да намалее устойчивостта към стрес и да усили рискът от повторение или от задълбочаване на психологични проблеми.

Специалистите поучават да се трансформират навиците: “спете с малко облекла, единствено с чаршаф, проветрявайте колкото е допустимо повече и така нататък ", споделя доктор Фабиен Сове. Според него " не е належащо в стаята да е 18-22 градуса по Целзий, може и да е 24-26 градуса ".

Аклиматизация към високите температури " лишава 10-15 дни ", добавя той, основавайки се на опита от наблюдаване на бойци, взели участие в задачи в страни, къде всекидневно е много топло. 

Изследователката Армел Рансиак е на мнение, че " би трябвало да премахнем или най-малко да обърнем внимание на враговете на съня ". Например да се взема студен душ, само че не прекомерно хладен; да се спортува, само че не много късно, с цел да не се увеличи температурата прекомерно много; да се понижат стимулантите като кафето; да се ограничи алкохолът.

" Алкохолът е подправен другар: той ни отпуска, което ни оказва помощ да заспим, само че също по този начин покачва малко вътрешната ни температура и това е причина за недобър сън ", отбелязва невроложката.

Спалното долни дрехи също може да има значение, защото някои матраци акумулират повече топлота, отбелязва Фабиен Сове пред Агенция Франс Прес. За да се понижат проблемите от недоспиването през нощта, той предлага човек да подремва денем за по към 30 минути.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР