Екстремни горещини тормозят Средиземноморието от седмици. Горски пожари бушуват в

...
Екстремни горещини тормозят Средиземноморието от седмици. Горски пожари бушуват в
Коментари Харесай

Как екстремните горещини влияят на Средиземно море?

Екстремни горещини тормозят Средиземноморието от седмици. Горски пожари бушуват в минимум девет страни в района от Алжир до Гърция. Но високите температури са освен заплаха за хората и екосистемите на сушата, те вредят и на морския живот, споделя DW.

В края на юли температурите на повърхността на Средиземно море доближиха рекордните 28.7 градуса по Целзий, като някои източни елементи на водите доближиха над 30 C. Тези температури може да се покачат в допълнение през август, който нормално е по-горещ.

Без подозрение световното изменение на климата е главната причина за горещите талази в морето. Това води до стопляне на океана “, сподели Катрин Шрьодер, океанограф от Института по морски науки в Италия.
Но за какво високите температури за морето са проблем?
В един затоплящ се свят морските създания са застрашени от задушаване. Газове като О2 и въглероден диоксид се разтварят по-добре при по-ниски температури, което значи, че колкото по-топла е водата, толкоз по-малко О2 има за дишане.

Обратно, по-високите температури също провокират повишение на метаболизма, което от своя страна значи, че животните би трябвало да дишат даже повече от нормално, сподели Диего Керстинг, морски академик от Националния проучвателен съвет на Испания (CSIC). Тази композиция също покачва риска от гибел за морския живот.

Повишаването на температурата форсира метаболизма и организмите се нуждаят от повече храна, с цел да поддържат тази скорост на метаболизма “, сподели Керстинг.

Цъфтежът на водорасли е по-често срещан и в по-горещите води. Такива цъфтежи могат в допълнение да изчерпят равнищата на О2 и да произведат отрови, нездравословни да вземем за пример за рибите, морските бозайници и птиците.
Кои типове и екосистеми са най-силно наранени от морските горещи талази?
Високите температури на водата са най-вредни за животните, живеещи на дъното на океани, езера или реки. Тези типове включват корали, миди, гъби, морски звезди и растения като морски треви, които постоянно са прикрепени към скали или твърда земя. Те не могат да мигрират, когато стане прекомерно горещо.

Учените са следили всеобща гибел на бентосни типове по продължението на хиляди километри средиземноморско крайбрежие сред 2015 година и 2019 година

Имахме в действителност комплицирани екосистеми, богати на биоразнообразие, а в този момент губим това, най-малко в плитки води “, сподели Хоаким Гарабу, старши академик в Института за морски науки на CSIC в Испания.

Много бентосни типове са от решаващо значение за морската екосистема. Те филтрират водата и поддържат моретата, реките и езерата чисти, като ядат мъртви организми. Някои типове са значим източник на храна за други същества или се събират от хората. Бентосите като меки корали, морски водорасли и морски треви обезпечават някои от главните океански местообитания.

Топлината е изключително нездравословна за Posidonia oceanica или Neptune grass, сподели Педро Бека-Каретеро от немския Център за тропически морски проучвания Лайбниц (ZMT). А огромната, постепенно растяща морска трева се среща единствено в Средиземно море. Предишните горещи талази са унищожили типа, което е неприятна вест за климата.

Този тип е от изключително значение за хората, защото служи като главен натурален въглероден поглъщател и съхранява повече въглерод на квадратен метър от горските екосистеми, което го прави една от най-ефективните екосистеми за дълготрайно предпазване на въглерод “, сподели Бека-Каретеро.
Полезна ли е топлината за животните в Средиземно море?
Медузите, въпреки това, процъфтяват заради по-високите температури, както и приключването на хранителни субстанции от фермите и канализацията. Прекомерният улов и загубата на местообитания на рибите значат, че медузите имат малко или никакви хищници. Когато теченията тласкат животните дружно, Средиземно море се трансформира в пренаселено място за медузи.

Морето също е хазаин на към 1000 инвазивни типа - най-големият брой в света. Въпреки че това не е директно обвързвано с изменението на климата или повишението на температурите, „ такива условия очевидно благоприятстват типовете, въведени от по-топлите морета “, сподели Керстинг от испанския CSIC.

Чуждите типове могат да имат огромно влияние върху екосистемите. Например, инвазивната заешка риба, произхождаща от Индо-Тихия океан и Рейско море, се храни с морски водорасли и е трансформирала местообитанието на източното Средиземноморие. Подводните пустини са заменили гъсти гори от морски водорасли.

Видовете, които нормално живеят в горите с водорасли – и типовете, които нормално се хранят с тях – към този момент не могат да живеят там “, изясни Хоаким Гарабу от CSIC.
Какво значат рисковите горещини в Средиземно море за хората?
Затоплянето на моретата към този момент оказва въздействие върху риболовните действия в региона. Рибарите улавят по-малко познати типове и вместо това намират по-инвазивни риби, които мъчно продават.

Рибата заек и рибата лъв са годни за консумация, само че други инвазивни риби не са. Някои даже са отровни, като рибата буфер “, сподели Гарабу.

Загубата на местообитания също може да докара до повсеместен спад на рибните популации, до момента в който изгубването на морската трева значи, че крайбрежията ще бъдат по-изложени на бъдещи стихии. Това също може да има спомагателен резултат върху туризма, защото гмуркачите ще са по-малко склонни да посетят безпаричен подводен пейзаж.
Може ли да се направи нещо против повишението на температурите в Средиземно море?
Едно нещов, за което откривателите са съгласни, е, че с цел да спасят местообитанието на Средиземно море, хората би трябвало да спрат да отделят парникови газове.

Няма метод да защитим непосредствено местообитанията на Средиземно море от топлинен стрес, само че те могат да станат по-устойчиви “, сподели Кристиан Уайлд, началник на отдела по морска екология в университета в Бремен в Северна Германия.

Една значима стъпка в това е битката с растежа на цъфтежа на водорасли, който се утежнява от оттичането от селското стопанство, отпадъчните води и промишлеността, добави ученият.

Учените също по този начин се надяват, че задачата на Организация на обединените нации за отбрана на 30% от международните океани до 2030 година ще бъде от директна изгода за Средиземно море. Досега единствено 8% от морето е предпазено.

Преди всичко би трябвало да увеличим броя на строго предпазените зони, където риболовът, гмуркането и разходката с лодка не са позволени “, сподели Гарабу.

Дори в случай че предпазените морски зони няма да създадат водата по-хладна, „ виждаме, че добре предпазените зони се възвръщат по-бързо и по-добре от човешко безпокойствие “, добави той.

Определянето на предпазени територии не е задоволително, те също би трябвало да бъдат вярно ръководени, което е нещо, което липсва в този момент, споделиха откривателите. Някои от новите жители на Средиземно море също могат да бъдат потребно допълнение, защото планетата се нагрява.

Тропическото водорасло Halophila stipulacea Ascherson, в началото произхождащо от Червено море, се оправя добре с повишаващите се температури и равнища на соленост спрямо други водорасли. Това е инвазивен тип, който евентуално би могъл да помогне на „ леглата с морска трева да оцелеят в по-малка част от Средиземно море и да продължат да дават някои от главните си екосистемни услуги “, сподели Педро Бека-Каретеро.

Може да има вяра и за родната Нептунова трева. Проучванията демонстрират, че растенията могат да се оправят с покачващите се средиземноморски температури, в случай че са съзнателно изложени на топлота като млад разсад.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР