Експлозиите на звезди - т.нар. свръхнови - бележат края на

...
Експлозиите на звезди - т.нар. свръхнови - бележат края на
Коментари Харесай

Тази звезда отказва да умре

Експлозиите на звезди - така наречен свръхнови - бележат края на виталния цикъл на небесните тела. До този миг са следени хиляди сходни феномени. И всички те имат един и същи край.

Проучване на откриватели обаче, ръководени от специалистите на обсерваторията „ Лас Кумбрас “, се натъкват на изненадващо изключение – звезда, която е експлодирала доста пъти в границите на над 50 години.

Според Питър Нъджънт от американската Национална лаборатория „ Лорънс Бъркли “ спектърът на детонацията е наподобявал този на естествена, богата на водород супернова, само че в това време светлината й се е увеличавала и отслабвала към пет пъти по-бавно. Така събитие, което нормално продължава към 100 дни, се е проточило над две години.

Суперновата, наречена iPTF14hls, е била открита през септември 2014 година и тогава е изглеждала като елементарна супернова. Няколко месеца по-късно обаче астрономи са забелязали, че тя още веднъж става по-светла, откакто един път към този момент силата на светлината й е отслабнала. Това предиздвикало учените да потърсят архивни данни, от които станало ясно, че на същото място, на което е суперновата, още веднъж е имало детонация през 1954 година това значи, че звездата някак си е оживяла първият гърмеж и още веднъж е експлодирала през 2014 година

„ Тази супернова разрушава всичко, което мислехме, че знаем за това по какъв начин те работят. Това е най-голямата мистерия, с която съм се сблъсквал през над десетте години, в които уча звездни детонации “, заяви водещият откривател Яир Аркави от Калифорнийския университет.

Според данните от изследването експлодиралата звезда е била минимум 50 пъти по-масивна от Слънцето и най-вероятно по-голяма като размери. Не е изключено iPTF14hls да е и най-мощната звездна детонация, следена в миналото. Нейните размери може да са повода, заради която човешкото схващане за гибелта на звезди не може да опише протичащото се с нея.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР