Експертното правителство е най-безболезнената, най-стерилната формула на подкрепа на едно

...
Експертното правителство е най-безболезнената, най-стерилната формула на подкрепа на едно
Коментари Харесай

Депутат от ПП-ДБ хвърли бомба за кабинет с ГЕРБ-СДС, Петков наложил думата си на своите

„ Експертното държавно управление е най-безболезнената, най-стерилната формула на поддръжка на едно ръководство с доста явен мандат, с ясна стратегия, за къс интервал от време, което може да се осъществя с поддръжка от няколко места “, съобщи пред БНР Атанас Славов от „ Продължаваме промяната “ – „ Демократична България “ (ПП-ДБ).
„ Това би трябвало да е такова държавно управление, на което да може да се потърси политическа отговорност, в случай че промените, свързани с Шенген, еврозона, правосъдна промяна катастрофират. Ако министър председателят е излъчен от ПП-ДБ с втория мандат, ние във всеки един миг можем да желаяме оставката на този министър председател и ще я получим “, сподели той.
Думите му идват директно, откакто през днешния ден в общественото пространство се завъртя информацията, че от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приготвят ротационен министър председател.
„ Нормално и рационално е с главните политически сили да се водят диалози за поддръжка “, сподели Славов по отношение на втория мандат. Според него най-хубавият късмет сега е държавно управление на малцинството с „ конституционни гласове “.
„ Страшно се нуждаем от това. Нуждаем се от упоритост за страната. В обстановката, в която се намираме, би трябвало да проявим задоволително разсъдък и известна доза аскетизъм. В развой на толкоз вилнеещи политически пристрастености смирението и аскетизмът може да ни изведе на по-правилен път “, сподели славов.
„ С ГЕРБ към този момент сме дали своят вот задоволително закони дружно, без значение дали естетически това харесва на част от нашите гласоподаватели “, означи депутатът.
„ Ако има политически сили, които са подготвени да гласоподават значимите за България закони и цели, би трябвало да се води диалог с тях и да се търси поддръжка. В последна сметка всички сме в този парламент, с цел да взимаме значими за България решения, а не да гледаме дали има петънце по белите ни облекла или не “, разяснява той.
Славов удостовери, че нощес е имало съвещание на Националния съвет на „ Да, България “:
„ Отново препотвърдихме мандата, който бяхме дали на акад. Денков за държавно управление с втория мандат, за търсене на необятно конституционно болшинство, с цел да се извършат нужните конституционни промени в границите на половин години. Акцентът още веднъж беше върху експертния формат “, добави той.
„ През уикенда е имало и политически срещи на лидерско равнище “, издаде Славов и добави:
„ Трябва да намерим тази формула за ръководство, която в един релативно къс интервал от време – към 1 година, ще ни даде опция да създадем значимите за България основните промени “.
По думите му държавно управление, препоръчано от Мария Габриел, по скоро няма да получи поддръжка в Народното събрание (НС). „ Тя може да връчи на президента Румен Радев и празна директория “, изрече мнение депутатът от ПП-ДБ. Според него обаче потенциалът на Габриел би трябвало да бъде употребен, тъй като това би било добре за страната:
„ Имайки поради основните тематики пред България, в случай че по някакъв метод от страна на ГЕРБ в целия развой взе участие госпожа Габриел – това би помогнало на процеса “, добави той.
„ Ротационен министър-председател не е елементарна концепция, само че е опция за решение на комплицирана политическа рецесия “, счита още Атанас Славов. Според него това е рационално и възможно в името на значимите решения.
„ След като имахме 5 парламентарни избори и евентуален риск следващ парламент да не образува държавно управление, сме в доста сериозна политическа рецесия, рецесия на парламентаризма “, добави той.
Избирателите на Политическа партия и Демократична България не са дали мандат за влизане в коалиция с ГЕРБ, напомни Славов и сподели: „ Очевидно е, че в изискванията на съществено политическо опълчване и историята на недобро ръководство на ГЕРБ през всички тези години, е мъчно да се мисли за съдружна формула. Трябва да се търсят способи да се получи поддръжка за значимите неща, без да се влиза в коалиция “.
Той чака тази седмица да бъде признат закона за следствие на основния прокурор, както и скоро да стартира диалог за конституционния формат на промяната на правосъдната власт:
„ Проектът е подготвен. Нашата цел не е просто да развеем един план, нашата цел е да консолидираме авансово поддръжка “, сподели Славов.
По думите му планът планува цялостно делене на Висшия правосъден съвет (ВСС). „ Действия ще има, само че се надявам да няма разколебаване “, сподели в умозаключение Атанас Славов.
Междувременно стана ясно, че е имало прочувствено нощно съвещание на Националния съвет на „ Продължаваме промяната “ (ПП). То е трябвало да утвърди постигнатите сделки с ГЕРБ-СДС за общо държавно управление, в което на всеки шест месеца се сменя министър-председателят – Николай Денков от „ Промяната “ и Мария Габриел от ГЕРБ.
По време на нощното съвещание съветът на „ Промяната “ е трябвало да утвърди и дали министрите в кабинета да са политици или специалисти, каквато към този момент е сделката с ГЕРБ. На експертен кабинет държат и водачите на „ Демократична България “ (ДБ) – съдружният сътрудник на Политическа партия, предава Блиц.
Съпредседателят на „ Промяната “ Кирил Петков обаче е наложил решението за политически кабинет, описаха участници в нощното съвещание.
Първоначално неговото искане е било отхвърлено с претекстове, че сделките с Демократична България по този начин или другояче са за експертен профил на министрите. Последвало обаче прочувствено увещание, в което Петков на няколко пъти повторил на своите: „ Така спасяваме България “.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР